Дъжд, дъжд и пак дъжд, и то много, на места

...
Дъжд, дъжд и пак дъжд, и то много, на места
Коментари Харесай

Посрещаме лятото в средата на следващата седмица

Дъжд, дъжд и отново дъжд, и то доста, тук-там до над 100 литра на квадратен метър. Бучат реки, наводнавят къщи и икономически постройки, отнасят коли, основават съществени проблеми, унищожават имущество на хора събиранос години.

Това е юни 2023 година в западните региони на страната. И всякога имаме чувството, че в никакъв случай до през днешния ден не се е случвало, че е нещо изключително, което не сме виждали.

Но не е по този начин. Ако се върнем повече от 100 година обратно във времето и проучим архивите ще забележим, че сходни обстановки се повтарят, освен това много постоянно. Но наподобява не си взимаме поука от това и държавните и общински служби си трансферират топката, кой носи отговорността за непочистените речни корита, неукрепените речни крайбрежия и строителството тук-там, където реките постоянно се разливат.

Като заговорихме за порои през годините - ето и къса информация за месец юни, с цел да забележим, че това, което се случва тази година се е случвало, а и ще се случва и в бъдеще.

1901 година - юни е бил прекомерно дъждовен месец. В някои региони преваляванията са достигнали 200 л/кв.м., на Петрохан - 373 л/кв.м, в Берковица - 262 л/кв.м. Последвало е периодично повтаряне на изсъхнало време през 1902 и 1904 година с хладно и студено време през 1903 и 1905 година

1920 година - доста превалявания и вредите от градушките и проливните превалявания са били двойно и тройно по-големи, в сравнение с през други години. На 13 юни в Провадия паднал дъжд от 108 л/кв.м. и популацията в региона потърпевшо доста от последвалото го наводняване.

1921 година - единствено няколко дни са напомнили, че е юни, през останалото време температурите били по-ниски от майските. През интервала 22-24 юни в регионите с надморска височина, по-голяма от 1200 м, се е образувала снежна завивка и е умрял доста добитък.

1939 година - естествени температури и превалявания, само че на 28 юни в региона на Севлиево имало пороен дъжд, огромно наводняване на реките Росица и Видима, което провокирало доста човешки жертви.

1940 година - в Западна България имало доста превалявания и наводнения, а в Източна България е било относително изсъхнало.

1941 година - относително дребни отклонения от нормата, само че в региона на Русе на 18 юни денонощният дъжд достигнал 170 л/кв. м. и предизвикал наводняване.

1943 година - преваляванията са били над нормата, температурите - под нормата за месеца, имало е и наводнения на 18 и 19 юни.

1948 година - хладно време с доста превалявания, на 21 и 22 юни паднали поройни превалявания, съпроводени с бурни ветрове и гръмотевични стихии.

1957 година - топло и в множеството региони валежно, в източните региони с естествени превалявания. На 29 юни Марица излязла от коритото си и заляла някои квартали на Пловдив и Пазарджик. В други региони също е имало наводнения.

1966 година - хладно и изключително в Северна България валежно време, мощните градушки и ниските температури нанесли огромни вреди на лозята.

1969 година - хладно и с превалявания. Проливните превалявания и мощните градушки нанесли огромни вреди в доста региони на страната. На 18 юни в кв. " Захарна фабрика " в София са били измерени превалявания от 126 л/кв.м., в Шипково - 250 л/кв.м.

1970 година - при общо взето обикновено време на 18 против 19 юни във Видинско и в региона на Монтана се разразила мощна стихия, съпроводена с пороен дъжд с градушка, които нанесли вреди на посеви, зеленчукови градини. Изпочупени са били стъкла и е била прекратена електрическата мрежа.

1983 година - хладно и с превалявания. На 29-и в София е валял пороен дъжд, който в централната част на града е бил последван от наводняване.

Впечатление прави юни 1988 година, макар че температурите са били естествени, а преваляванията - малко, през последните дни на месеца в обособени региони са паднали проливни дъждове, съпроводени със мощни градушки и местни наводнения.

1992 година - обилни превалявания (на места до 220 на 100 от нормата), на връх Ботев - 269 л/кв.м, в Тетевен - 279 л/кв.м, във Враца - 232 л/кв.м, на връх Мургаш - 199 л/кв.м.

1993 година - малко превалявания, само че тук-там имало местни наводнения, а стихии с градушка в Североизточна България, провокирали доста вреди.

1994 година - на 15 юни в Силистренско валял проливен дъжд, градушка със зърна колкото орех и мощен вятър, провокирали наводнения и повреди.

1997 година - естествени превалявания, само че на 18 и 20 юни тук-там, основно в Североизточна България и Пловдивска област, паднали градушки и предизвикали материални вреди. Смерч в Пловдивско засегнал 25 села и 250 къщи останали без покрив, като вредите били за към 8 милиона щатски $.

1999 година - по-топло, в множеството региони превалявания над нормата и чести известия за градушки. На 12 юни проливен дъжд и плевел вятър провокирали в Пловдив наводнения, изкоренили дървета и трима души починали.

2001 година - естествени температури и превалявания, само че на 19 юни проливни превалявания довели до местни наводнения в Русенска и Сливенска област, както и в някои квартали на София.

ст.н.с., доктор,Латин ЛАТИНОВ-НИМХ /2007г./ оповестено в пресата.

Както се вижда от тази информация за юни през годините, нищо извънредно не се случва в този момент, въпросът, който е по-голям - докога ще продължи този прекомерно " влажен " интервал.

Според синоптичните модели, които следим - нестабилната атмосфера, предизвикана от по-ниското атмосферно налягане в региона на Балканите ще стартира да се стабилизира от вторник, идната седмица, когато за интервал от няколко дни времето ще бъде по-топло, а вероятността за превалявания ще е доста дребна.

Дотогава обаче, изключително в събота и неделя, частично и в понеделник изискванията за краткотрайни, само че проливни превалявания се резервира и ще ги забележим тук-там в пленинските региони на Западна България. Същевременно обаче, валежната зона ще се реалокира на изток и в събота, неделя и понеделник и на изток ще има превалявания с гръмотевици, тук-там интензивни. Докато на запад тези процеси ще отслабват.

Това е положителната вест за всички, на които към този момент им е пристигнало до гуша от превалявания.

Според моделите, към 26 - 27 юни още веднъж ще забележим повече превалявания и гръмотевични стихии, само че това е предварителна прогноза.

В средата на идната седмица с изключение на по-сухото и устойчиво време, температурите също ще се покачат и тук-там в низините на страната ще надвишават 32 - 33 градуса. Сериозни жеги не се предвиждат, само че ще бъде топло, в равнините доригорещо в следобедните часове.

После още веднъж температурите ще се намалят с няколко градуса. Очертава се към края на месеца още веднъж да има по-нестабилна атмосфера и вероятността за гръмотевични стихии да се усили.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР