Daisaku Ikeda, който оглавяваше Soka Gakkai, японска будистка организация, която

...
Daisaku Ikeda, който оглавяваше Soka Gakkai, японска будистка организация, която
Коментари Харесай

Дайсаку Икеда, ръководител на глобалната японска будистка организация Soka Gakkai, почина на 95

Daisaku Ikeda, който оглавяваше Soka Gakkai, японска будистка организация, която включва Хърби Хенкок и други известни персони в неговото лоно, умря

От ЮРИ КАГЕЯМА Асошиейтед прес 18 ноември 2023 година, 4:12 ч.

ТОКИО – Дайсаку Икеда, който оглавяваше Сока Гаккай, японски Будистка организация, която включва известния музикант Хърби Хенкок и други известни персони в нейното лоно, умря на 95 години, заяви японската религиозна организация в събота.

Икеда умря на 11 ноември. 15 в дома му в Токио, „ от естествени аргументи “, сподели групата в изказване, без да дава детайлности.

Заедно с двамата си прародители, Икеда е кредитиран с възраждането на Ничирен будизма в актуалната ера, което го прави по-достъпен за актуалните практикуващи, като натъртва на философията на положителното, уважението към другите и да бъдеш благополучен и в мир.

Soka Gakkai е основана в 192 страни, привличайки повече от 8 милиона семейства в Япония и близо 3 милиона души отвън Япония, съгласно групата.

Педагог, фотограф и стихотворец, Икеда изигра основна роля в разпространяването на ученията в чужбина, основавайки Soka Gakkai International през 1975 година

Той се срещна с Хосей Тода, вторият президент на Soka Gokkai, през 50-те години на предишния век, когато Икеда беше единствено на 19. Икеда прегърна ученията и Тода като негов ментор.

За разлика от някои религии, които акцентират значимостта на страданието, Икеда акцентира позитивното, говорейки постоянно за щастието.

„ Като оказваме помощ на други хора да станат щастливи, ние също ставаме щастливи “, беше концепция, която постоянно показваше. За Икеда щастието значи „ да си правилен на себе си “, което съгласно него разрешава на щастието да пораства по безконечен метод.

Икеда е роден в Токио, на 2 януари 1928 година на семейство фермери, отглеждащи морски водорасли. Ужасът от войната, на който е бил очевидец като младеж, го е засегнал надълбоко и се счита, че това прекарване го е предиздвикало да се закълне да посвети живота си на мира.

Основната будистка процедура за членовете на Soka Gakkai е пеене на части от сутрата или ученията на Буда и шерване на посланието с други, с цел да могат да се оправят с провокациите и да преодолеят проблемите, съгласно организацията.

Икеда беше определен за трети президент на Soka Gakkai през 1960 година Той поведе „ будисткото придвижване на лаиците “ към напредък в модерната ера, изключително в интернационалните кръгове.

Той основава учебна система, учредена на религията и нейните полезности, за поощряване на самостоятелния капацитет и преподаване на смисъла на мира и приноса към обществото. Провежда се от детската градина през следдипломното образование и включва университет в Токио и Калифорния.

Освен известния джаз пианист Хенкок, саксофонистът и композитор Уейн Шортър и барабанистът Кенууд Денард са се обърнали на Сока Гаккай.

„ Въпреки че корените на джаза идват от афроамериканския опит, чувството ми постоянно е било, че джазът в действителност се е развил от доблестен аспект на човешкия дух, общ за всички хора, способността да се реагира на най-лошите условия и да се сътвори нещо с огромна стойност, или както се споделя в будизма, да се трансформира отровата в лекарство “, сподели Хенкок в книга за джаза и будизма, написана в съавторство с Шортър и Икеда.

Други известни западни артисти, писатели и спортни звезди показаха интерес към Сока Гаккай, в това число холивудските кино звезди Орландо Блум и Кейт Босуърт, както и починалата певица Тина Търнър.

Икеда постоянно приказва за осъзнаването на неизбежността на гибелта в всекидневието, казвайки: „ Започваме да търсим безконечното и ставаме решени да използваме най-ценното на всеки миг от живота. "

Икеда е оживял от брачната половинка си Канеко и синовете си Хиромаса и Такахиро.

A към този момент е осъществено частно заравяне с близки родственици. Датата на обществената възпоменателна работа ще бъде оповестена по-късно, сподели Сока Гаккай в изказването си.

___

Юри Кагеяма е в X, по-рано Twitter https://twitter.com/yurikageyama

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР