Дафне Каруана Галиция, Ян Куцяк, Антонио Хектор Гонзалес, Шуджаат Бухари,

...
Дафне Каруана Галиция, Ян Куцяк, Антонио Хектор Гонзалес, Шуджаат Бухари,
Коментари Харесай

В Европа умираме, защото искаме да разследваме

Дафне Каруана Галиция, Ян Куцяк, Антонио Хектор Гонзалес, Шуджаат Бухари, Виктория Маринова...

Списъкът с убити публицисти по света през последните месеци пораства, а това е нещо ново за страни от Европейския съюз. Към този лист може би би трябвало да прибавим и името на саудитския публицист Джамал Кашоги, който изчезна на 2 октомври в Истанбул, и който съгласно източници на турска полиция е бил погубен от саудитски сътрудници в региона на консулството на неговата страна в турския град. Общото сред всички тези убийства явно е да бъдат накарани да замлъкнат притеснителните гласове, както и да служат като предизвестие към други публицисти, които биха се изкушили да проверяват, да разясняват, да предизвестяват за сенчестите зони на своите общества и техните управници. Това написа в собствен разбор за френското списание Le Nouvel Observateur журналистът и ръководител на организацията " Репортери без граници " Пиер Аски.

Зверски убита Виктория Маринова беше на 30 години, водеща на новинарска стратегия по българския ефирен канал TVN. Тя беше грубо убита измежду бял ден в събота в Русе, град в северната част на страната. Полицията проверява всички версии, в това число и персонални, само че сътрудниците на Виктория означават, че последната тематика, показана от младата жена в ефир, е репортаж на проверяващите публицисти от уеб страницата Бивол за голяма машинация, обвързвана с отклоняването на европейски фондове. Самите публицисти от Бивол също са получили смъртни закани.

Атанас Чобанов, съосновател на Бивол, вижда връзката: " Това ликвидиране е осъществено единствено дни след излъчването на този сензитивен репортаж на Виктория Маринова. Отдаваме респект на смелостта на тази журналистка, единствената, която имаше куража да приказва за тази машинация с европейски средства по малкия екран и в репортаж с подобен формат. " Ян Куцяк, проверяващ публицист от Словакия, беше погубен през февруари дружно с приятелката си Мартина Кушнирова. Четирима обвинени бяха задържани в края на септември, а следствието демонстрира, че убийството е било поръчано за към 700 000 евро. Арестуваните обвинени са реализатори, а словашката полиция още не е показала един или няколко са поръчителите. Версиите сочат към горист словашки мултимилионер, чиито действия Куцяк е разследвал или към Ндрангета, калабрийската мафия, която е доста дейна в Словакия.

Първата жертва на тази поредност от убийства на публицисти в Европейския съюз, Дафне Каруана Галиция, също беше публицист, който се занимаваше с сензитивните въпроси на политическата и бизнес корупция. Убийството с кола бомба беше осъществено от експерти. Навсякъде по света се натъкваме на сходен злокобен лист от публицисти, убити в обстановки, които не са тези на въоръжени спорове или въстания. Мексико, най-опасната страна в света, не е във война, в случай че не считаме тази на наркотрафикантите. И не е добра концепция да се намирате в полезрението на убийците.

Хектор Гонзалес Антонио е 40-годишен публицист, фамилен с две деца, сътрудник на националния вестник " Екселсиор " в щата Тамаулипас, на границата със Съединените щати, цитадела на един от най-жестоките наркокартели в страната. Тялото му беше открито на черен път, гол до кръста, с обезобразено лице. Според Балбина Флорес, представител на " Репортери без граници " в Мексико, този район " е черна дупка за свободата на пресата и заради тази причина има огромна възможност закононарушението да е обвързвано с журналистическата му работа ".

В Европа умираме, тъй като желаеме да проверяваме

Случаят на Джамал Кашоги е от малко по-различно естество: този саудитски публицист от предходната година живее като заточеник във Вашингтон поради рецензиите си към саудитския принц Мохамед Бен Салман. Най-вероятно неговите възгледи са му коствали живота. Кашоги, прочут и почитан в Близкия изток, оповестен от " Вашингтон пост ", влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври за административна процедура и в никакъв случай повече не излиза, макар изказванието на саудитските управляващи.

Източници в турската полиция оповестиха, че 15 саудитски сътрудници са пристигнали при започване на предходната седмица с два специфични полета и са отишли в консулството. Твърде евентуално е тези сътрудници да са умъртвили журналиста. " Вашингтон поуст ", Хюман Райтс Уоч и " Репортери без граници " упорстват за интернационална анкетна комисия за изясняване на случая.

Журналистиката постоянно е била рискова специалност, само че най-много за тези, които я практикуват на бойното поле: войните във Виетнам и Камбоджа през 1970 година, Афганистан или Сирия през последните години, описът на жертвите е дълъг. Но и през днешния ден умираме в Европа или другаде, тъй като желаеме да проверяваме случаи на машинация и корупция или просто поради друго мнение. Безспорно поръчителите считат, че са по-свободни в среда, която е станала по-неблагоприятна за публицистите.

В Словакия, след убийството на Ян Куцяк, министър председателят подаде оставка, тъй като беше упрекнат, че е основал неприятелски климат към публицистите в страната. Това, което е годно в Словакия, се демонстрира в друга степен на всички места, било то в Чехия, където самият президент размахва Калашников, заявявайки, че го пази за публицисти или в Съединени американски щати, където Доналд Тръмп назовава публицистите " врагове на народа ". Да се обезпечи отбрана на едно журналистическото следствие не е единствено работа на публицистите, нито на съсловието... Задача на обществото е да опази едно от своите контраправомощия, без които не съществува нищо друго с изключение на безспорна власт, чиито първи жертви са жителите без достоверна информация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР