даде практичните отговори и да развенчае митовете. Тя е базирана

...
даде практичните отговори и да развенчае митовете. Тя е базирана
Коментари Харесай

Ще има двойно обозначаване в лев и евро на цените в магазините

даде практичните отговори и да развенчае митовете. Тя е основана на информационна тактика, съгласувана с Европейска комисия. Много скоро ще бъдат показани нейните лого и слоган. Това каза пред NOVA NEWS заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.
„ 1 януари 2025 година е датата за въвеждане на еврото. В средата на годината се чака решение на Европейската комисия и на ЕЦБ. Конвергентният отчет ще излезе през юни, а решение се очаква през юли ”, добави той.

Яйджиев посочи, че акцентите в информационната акция са основани на опита на други страни.

Икономист: Не бързайте да обменяте лв. с евро

„ Еврото би трябвало да е естествена еволюция на това, което вършим, с минимум усложнение за бизнеса и за хората в процеса на промяна. Има осем страни, които са минали през него и ние сме взели най-хубавите практики.  Една от тях е двойното обозначаване на цените в магазините.  Опитът демонстрира, че това е ефективна мярка и желаеме тя да работи допустимо най-дълго. Ще внимаваме разписването на цените да бъде оптимално транспарантно.  Да бъдат поставени на едно място, с идентичен шрифт и всичко да се вижда. Не единствено по щандовете на магазините, само че и на касовите бележки.  Има нужда и от законови гаранции и надзор ”, добави Яйджиев.

 istock
istock

По думите му цялата концепция е закон за еврото да даде не само правна база, само че и  механизъм за превалутиране . В разпоредбите ще бъдат заложени и инструменти за  ограничение на спекулата.

pariteni.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР