Да влезеш зад решетките заради изгубена лична карта. Мъж от

...
Да влезеш зад решетките заради изгубена лична карта. Мъж от
Коментари Харесай

Българин зад решетките в Брюксел заради изгубена лична карта

Да влезеш " зад решетките " поради изгубена персонална карта. Мъж от София се озова в дом за краткотрайно настаняване в Брюксел измежду мигранти и нарушители, откакто персоналните му документи изчезват, до момента в който пътува в аероплан.

29 септември е рожденния ден на Иван Савов. Съпругата му живее в Брюксел. Решава да я посети за празника. Качва се на самолета след нормалната паспортна инспекция. На летището в Брюксел обаче схваща, че портмонето му е изчезнало, до момента в който е в небето.

" Прибраха ме като абсолютния нарушител от полицията. От летището ме качиха в един бус и нещата не се развиха добре. Закараха ме в някакъв център сякаш за краткотрайно настаняване, но той беше с решетки. Имаше 5 кревати. Хора от всевъзможни националности - от Тунис, от Мароко, от Кот д`Ивоар. Според мен това бяха бежанци или чакаха статут “, описа мъжът пред bTV.

След като схващат, че документите му са изчезнали, Иван и околните му се обръщат към Министерството на външните работи за подпомагане.

“Там един човек беше по този начин добър да ми даде персоналния номер на консула. Когато аз се обадих на консула обаче, той просто ми затвори. Започнах да изяснявам обстановката на татко ми и посредата на диалога ми затвори “, споделя Даниел Стаев, наследник на Иван.

Междувременно в Брюксел брачната половинка на Иван изпраща на полицията в белгийската столица копие на персоналната му карта.

" Опитах се да обясня на служителя на реда, че в обстановката той е жертвата, а не нарушителят “, споделя Евита Стаева.

В дома за краткотрайно настаняване конфискуват всички персонални движимости на Иван - както телефона, по този начин и медикаментите му.

" Седях там две денонощия - без безусловно никави медикаменти.  Когато към този момент ми взеха телефона, си изтървах нервите, тъй като това беше връзката ми със света, с жена ми, с детето “, споделя мъжът.

Депортиран е назад в България с първия пряк полет. От българското министерство на външните работи и дадоха отговор, че са осведомени със случая.

" Съгласно локалните закони, процедурата за задържане на разположение без персонален документ в предопределено за това място е рутинна. Завеждащият консулската работа в Посолството няма право да се меси в работата на правоприлагащите управляващи. Процедурата се ползва към всички без документи “, показват от Министерство на външните работи.

“Почувствах се потиснат, надали не като нарушител. Изоставен най-много. Защо ме оставиха на произвола на ориста? “, пита Иван.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР