Да видим резултатите, колеги“, казва водещата на сутрешния блок на

...
Да видим резултатите, колеги“, казва водещата на сутрешния блок на
Коментари Харесай

БНТ и про-руските тролове - очаквано абсурдна комбинация

„ Да забележим резултатите, сътрудници “, споделя водещата на утринния блок на Българска национална телевизия Христина Христова, като че ли е подготвена да разгласи резултатите от следващите избори. „ 56 души са „ за “, 20 са „ срещу “.

Тук обаче не става въпрос за социологическо изследване, а за чийто единствен въпрос гласи: „ Трябваше ли съветският президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската национални републики? “.

Факт е, че това е най-важната интернационална тематика на 22 февруари, само че националната телевизия попадна в капан, заложен и задействан дейно от стотиците про-руски тролове, дебнещи непрекъснато пред екрана с мишка в ръка.

Водещата на „ Денят стартира “ разсъни българския фен в ранните часове във вторник с изчитане на дълга серия мнения под обявата – за „ да изрисуваме пъстра картина от гледни точки “ и „ да забележим какво е вашето мнение, уважаеми фенове “. Само че мнението по такива тематики не се сондира през Фейсбук. Първо, тъй като е надалеч от визията за професионална публицистика. Второ, тъй като е неуместно да се впуснеш в тази рискова игра и да формираш мнение по тематиката у хора, които не заемат последна позиция. Най-вероятно се е случило тъкмо това... с общителното подпомагане на про-Кремълските тролове.

След като Христина Христова изчете позициите на Путин и украинския президент Володимир Зеленски за признаването на независимостта на Донецк и Луганск от страна на Кремъл и откакто включи онлайн от Съединени американски щати журналиста Симеон Гаспаров с коментар за събитията, тя мина към противоречивото показване на реакцията на „ българското общество “.

„ Естествено, че ще се повтори Кримският сюжет. Путин няма да се спре, до момента в който американците се разпореждат в задния му двор. Всеки добър общественик би постъпил тъкмо по този начин, а не като нашите продажни ръководещи - да се поддават на шантажа на Северна Македония и Американско-европейските щати “, написа един от потребителите под обявата на „ Денят стартира “.

„ Нито НАТО, нито Европейски Съюз са миротворци “, счита различен.

„ Не са малко мненията, които поддържат решението на Владимир Путин. Даже някои от вас споделят, че дейностите му са закъснели “, установи водещата.

Един от тези коментатори, чието мнение зазвуча в ефира на националната телевизия, твърди, че Путин от дълго време трябвало да реши този въпрос – още откогато американците създали „ неофашистки прелом през 2014 “. Друг подлага на критика Българска национална телевизия, че трябвало да не играят ролята на „ политкоректна телевизия “ и да покажат „ какво предизвикват украинските нацисти на елементарните хора с съветски генезис и съзнание “.

От Българска национална телевизия обаче не стопират дотук: " Отдавна Путин трябваше да признае двете републики. И ние би трябвало да ги признаем, както признахме Македония " ; „ Вие, като публицисти, не виждате ли бягащите дами и деца от бомбите на украинските фашисти? Това е началото на края на незаконния украински режим “.

Дали фамозната фабрика за тролове в Санкт Петербург е възпроизвеждала толкоз мнения в границите на секунди по време на акцията за президентските избори в Съединени американски щати през 2016? Между другото, Вашингтон съди 13 руснаци, които са се пробвали посредством обществените мрежи да повлияят на резултатите от вота тогава. През март предходната година тайните служби на Съединени американски щати оповестиха, че сходна акция е имало и по време на изборите от 2020 година – персонално утвърдена от Путин и против Джо Байдън.

Службите във Вашингтон настояват, че Русия е разчитала на своите секрети служби, държавни медии, интернет тролове и съдружници в Украйна за реализиране на акцията. Една от най-важните тактики на Москва е била да дискредитира Байдън и фамилията му, обвинявайки го в корупция. Руските сътрудници са се свързали целеустремено с американци, които са имали контакти с държавното управление на Тръмп, с цел да изискат започване на следствие против Байдън за неговите връзки (и тези на сина му Хънтър) с Украйна.

Москва е разглеждала успеха на Байдън на изборите като “вредна за съветските ползи ” - още като вицепрезидент на Барак Обама той подкрепяше опозицията на Путин и осъждаше остро съветската експанзия в Крим, регистрираха американските служби.

Основната част от тези онлайн акции са предоставени на тролове. Те са изключително дейни в мрежата около възобновения спор сред Русия и Украйна, само че " работното им време " не се изчерпва единствено с тази тематика. Всяка вест събира тролове в мненията и това е една от главните аргументи ние, медиите, да отстраняваме форумите си.

Проблемът при Българска национална телевизия е и в изявленията на водещата Христина Христова, която откакто прочете коментара „ Никой не пита какво желаят жителите на отделилите се територии – те не желаят да са част от Украйна “, установи: „ Да, дори изрично го декларират “.

Нали не се бъркаме във обстоятелствата, че агресорът е Русия, която в предишното анексира Крим, елементи от Молдова (Приднестровието) и призна две отделили се грузински провинции? Нали в действителност не си мислим, че „ миротворческите войски “, които Путин праща в Донецк и Луганск, са в действителност такива и с тях ще се „ пази “ популацията с съветско съзнание?

„ Някой да каже на водещата от утринния блок на Българска национална телевизия, че четенето на мнения от фейсбук про-руски тролове в ефир и представянето им като спор на отзиви просто не е публицистика “, гласи един от мненията в обществените мрежи.

„ По-притеснително от резултатите от тази анкета е методът, по който водещата водеше тематиката. Нима би трябвало да се убеждават публицисти от националния ефир в това какво е държанието на Путин? Може би Хр.Хр. е русофил, а може и да се подхлъзва по некомпетентни отзиви из обществените мрежи “, разяснява различен консуматор.

Позицията на премиера Кирил Петков, който осъжда дейностите на Владимир Путин, и тази на Министерство на външните работи - че България „ непроменяемо поддържа суверенитета и целостта на Украйна в нейните интернационално приети граници “, очевидно не се оказаха толкоз значими за Българска национална телевизия, колкото анонимните Facebook-коментари.

И в случай че действителната война не е почнала, то хибридната война към този момент е в ход. Засега Русия я печели.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР