Да, в Русия живеят съвсем истински леопарди и то не

...
Да, в Русия живеят съвсем истински леопарди и то не
Коментари Харесай

Какви леопарди живеят в Русия?

Да, в Русия живеят напълно същински леопарди и то не един тип, а няколко. Къде живеят и по какво се разграничават?

Вече сме ви разказвали какъв брой е огромна вероятността да срещнете тигър в Русия, ами по какъв начин стоят нещата с леопардите? Оказва се, тук живеят и такива диви котки, освен това цели три типа. И всички те са доста редки.
Далекоизточен леопард


Tom Brakefield/Getty Images

Това е най-северният леопард в света, който е предпочел непроходимата тайга и пухкавия сняг на Приморието пред тропическите джунгли. Външно е веднъж и половина по-малък от африканските си родственици (тежи не повече от 50 кг), само че е не по-малко елегантен и също толкоз петнист.

Учените отличават всички леопарди по самостоятелните рисунки на козината им.

Далекоизточният тип има черни петна, които избледняват през зимата, с което котките усъвършенстват маскировката си в изискванията на приморската зима (не, яркият цвят не му пречи да ловува, защото уловът му – сърните – имат черно-бяло зрение).

Далекоизточният леопард дълго време е бил обект за бракониерите и въпреки ловът му да е неразрешен от 1956 година, този тип се намира на границата на изгубването.

Общо има едвам към 130 индивида: в Русия те са 120, главно живеят на територията на народен парк „ Земята на леопарда “, а останалите са в Китай, в пограничния с Русия регион. Сред тях има и пътешественици, които умерено минават от едната страна в другата без документи. А и кой би им ги изискал?
Предноазиатски леопард (кавказки барс)


Дмитрий Феоктистов/ТАСС

Този леопард живее в горите, изключително обича скалите и ронливите камъни. До наскоро предноазиатският или кавказки леопард се смяташе за липсващ тип. В далечни времена е обитавал Кавказ и Централна Азия, като към 1950-те е на процедура изтребен тип.

Но през 2006 година стартират възобновяване на популацията. Няколко двойки от животните са откарани от дивата природа на Туркменистан, Иран (където още ги има) и зоопарковете на Португалия и Швеция, в Сочинския народен парк. В последна сметка леопардите се срещат и потомството им е видяно в Чечения и Северна Осетия. Между другото, на герба на Северна Осетия е изобразен точно този тип леопард.

В момента в Кавказ живеят 13 леопарда: три в Сочи, пет в Северна Осетия и една самка в Кабардино-Балкария.

Предноазиатският леопард е малко по-голям от далекоизточния, като през зимата пухът му е доста ярък със сивкав нюанс. Петната му не са черни, а кафяви.
Снежен барс


Сайлюгемски народен парк/ТАСС

Снежният барс или снежен леопард се назовава още ирбис – и е най-високопланинският тип. Разбира се, всички котки обичат да се катерят на високото, само че снежният леопард живее там, където не всеки турист-любител на екстрийма, може да доближи.

Тази дива петниста котка се среща на височина 1500-1600 м над морското ниво в планините Тян-Шан, Памир и Хималаите. В Русия ирбисът живее в южните елементи на Сибир, в Източните Саяни и Алтайските планини. В света са останали едвам няколко хиляди ирбиса и на всички места са предпазени от страните, които населяват.

Само вижте по какъв начин ловко скачат по планините

Както и другите леопарди на Русия, на процедура е невероятно да ги видите в дивата природа, те са редки и доста потайни. Освен това ирбисът има доста дълга опашка, към метър. И има занимателния табиет да я носи захапана сред зъбите. А за какво го прави, разказваме .
Бонус:Амурска леопардова котка


Юрий Смитюк/ТАСС

Това благо горско коте живее в Приморието по крайбрежията на езеро Ханка на границата с Китай и в националния парк „ Земята на леопарда “. Самото то прилича дребен леопард и ловува като същински рисков див звяр.

Шансовете да го видите в дивата природа са минимални, защото е доста необичаен тип. И въпреки всичко се случва да вървят на посетители на хората, в случай че сметнат, че същите разполагат с прекалено много гъски или кокошки. Главното е – в никакъв случай не се опитвайте да го опитомите. Вижте защо .

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР