Да уволниш почти 4000 души за един ден, не се

...
Да уволниш почти 4000 души за един ден, не се
Коментари Харесай

Масовите съкращения в Big Tech: Какво се случва в Meta, Twitter, Amazon и Apple?

Да уволниш съвсем 4000 души за един ден, не се случва всеки ден. Драстичните съкращения в Twitter обаче не са случайно скимване на Илон Мъск.

Най-големите софтуерни компании стартират всеобщо редуциране на разноските в разгара на инфлационната вълна и упованието за криза в Съединени американски щати, и първите наранени са IT-служителите.

Тази седмица ще е изключително мъчителна за пазара - Wall Street Journal твърди, че Meta на Марк Зукърбърг се готви да освободи забележителна част от своя личен състав, който в световен мащаб надвишава 87 000 души.

Уволнените служащи, които дават отговор за Фейсбук, Instagram, WhatsApp и други подразделения на Meta, евентуално ще доближат няколко хиляди, в случай че се съди по източниците на WSJ. И това е единствено част от общата картина:
Amazon понижи личния състав си със 150 души и замрази новите назначения за " няколко месеца " ;Apple също стопира да наема нови хора в множеството си подразделения, като се изключи чиновниците си в отделите за Изследвания и нови разработки;Lyft - компанията за споделени пътувания разгласи отстраняването на 13% от личния състав си - това са близо 700 съкратени работни места;Stripe - услугата за обслужване на разплащания уволни 14% от своите служители;Microsoft, Netflix, Snap, Peloton, Shopify и други към този момент задействаха ограничения за понижаване на разноските за работни места.
Уволненията са част от ограниченията, които софтуерните колоси подхващат поради личните си проблеми - разочароващи финансови резултати, намаляващо ползване, спада в приходите от цифрови реклами.

Тенденцията не е напълно изненадваща.

Голяма част от " непотребния " през 2022 година личен състав беше притеглен през пандемичната 2020 година, когато хората и бизнесите бяха принудени незабавно да преминат в " отдалечен " режим на битие, а платформите имаха потребност от нови сили, с цел да посрещнат това търсене - от Netflix и Peloton до Zoom.
Светът към този момент не са под локдаун. Пандемията беше последвана от войната в Украйна, инфлацията и контрамерките на централните банки с увеличение на главните лихвени проценти. Потреблението на артикули и услуги, които не са от съществена нужда, пада, а това се отразява и върху платформите, които " носят " рекламния пазар.Google и Meta регистрираха по-слаби резултати през октомври, а пазарната капитализация на Amazon падна под 1 трилион $ за първи път от 2020 г.Това не е единственият извършител на вредите в Big Tech - част от най-известните платформи като YouTube, Фейсбук или Instagram не се оправят с конкуренцията на TikTok и губят консуматори. Фиксидеята на Марк Зукърбърг за метавселената, поради която Meta гори милиарди долари във виртуална действителност, са загадка за личните му вложители.
Всички промишлености наблюдават какво се случва с огромните софтуерни компании, само че съкращенията при тях не са наложителен предвестител на рецесия - просто демонстрират, че изключителният взрив на онлайн бизнесите към пандемията към този момент свърши.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР