Да ти плащат години наред без да работиш звучи като

...
Да ти плащат години наред без да работиш звучи като
Коментари Харесай

Англия ще изпробва голям безусловен базов доход

Да ти заплащат години наред без да работиш звучи като сбъдната фантазия (или най-малко като сполучлива кариера в някои държавни структури в нашата част от Европа), само че все по-възможно наподобява точно това да бъде " новото обикновено " за милиони хора. С по този начин наречения категоричен базов приход стартират тествания и в Англия, оповестява " Гардиън ". Това е следващата страна, която търси отговор на въпроса каква би трябвало да бъде обществената политика през идващите десетилетия.

Контекст : Безусловен базов приход (ББД или на британски universal basic income) съставлява твърда сума, която жителят получава всеки месец без значение дали работят, или не. Като идея съществува още от XVI век, само че досега не е прилаган всеобщо в практиката. Обикновено задачата му е да покрие базовите потребности, като някои икономисти считат, че с него може да се замести цялостната обществена система на локално и държавно ниво.
 По 1200 евро без работа: Германия опитва с категоричен приход
По 1200 евро без работа: Германия опитва с категоричен приход

Ще спрете ли да работите, в случай че можехте да получавате безплатно по 1200 евро на месец, с които да се издържате? А какво ще вършиме с парите и по какъв начин те биха ви трансформирали? На тези въпроси търси отговор един опит в Германия

Все повече в университетските кръгове обаче се приказва за разширение на обсега на ББД. Причината - автоматизират се от ден на ден обичайно " човешки " действия и заетите с тях евентуално ще се наложи да се трудят почасово или при по-ниски хонорари в други сфери, до момента в който приходите на предприятията ще се запазят или усилят. Така поражда нуждата от механизъм, който да защищити засегнатите хора от беднотия.
 Испания тества категоричен базов приход сред €420 и €1015 месечно
Испания тества категоричен базов приход сред €420 и €1015 месечно

Първоначално от него ще могат да се възползват 100 000 фамилии в страната

В Англия дебатът се придвижи на парламентарно ниво още по време на пандемията, когато цели промишлености стопираха работа, а последната зима, през която доста семейства трябваше да избират сред ястие и отопление, дава нови причини на последователите на концепцията.

Детайли : Пилотната стратегия на територията на Англия е с извънредно непретенциозен обсег - измежду доброволци ще бъдат определени 30 души, които в продължение на 2 години ще получават по 1600 паунда на месец без никакви други условия. Те ще са от Североизточна Англия и от Северен Лондон. 20% от тях ще са хора с увреждания.
 Ричард Брансън: Всички заслужават категоричен базов приход
Ричард Брансън: Всички заслужават категоричен базов приход

Това е нещо значимо и един ден ще стане нужда, счита милиардерът

Ще бъде набрана и контролна група, която през същия интервал ще би трябвало да се оправя единствено със личните си сили. Параметрите са сходни на аналогична стратегия, която сега е в ход в Уелс.
 Финландия опитва с €560 категоричен базов приход
Финландия опитва с €560 категоричен базов приход

Предстои Народното събрание да утвърди пробното въвеждане на гражданска заплата

" Това е сериозна сума. ББД нормално покрива единствено базовите потребности, само че желаеме да забележим какъв резултат има той върху психическото и физическото здраве на хората - без значение дали ще изберат да работят, или не. Обществото ни се нуждае от някаква форма на базов приход през идващите години поради климатичните и софтуерните промени и идният промишлен преход ", разяснява Уил Строндж, шеф на неправителствната организация Autonomy, която поддържа самодейността.

От друга страна : Критиците на ББД означават, че това е едно доста скъпо начинание, което съществено може да навреди на останалите основни функционалности на страната. Освен това съществува опасението и че размерът на ББД в никакъв случай няма да е подобен, че да извършва всичките си цели:
Ако е прекомерно дребен, той няма да е задоволително потребен на хората, а, в това време, ще отнеме запаси, които биха били потребни другаде; Ако е прекомерно огромен, никой няма да желае да се труди и в един миг ще стане невероятно запълването на дори хипотетично намаляващ брой работни места - а историята е потвърдила, че всеки механически скок в действителност основава претовареност, вместо да я свива.
Какво следва : Резултатите от толкоз малко по обсег тестване сигурно няма да трансформират фундаментално обществената политика, само че може на тях да стъпи по-мащабен опит за въвеждане на ББД при условия, които да подсигуряват оптимални изгоди за всички.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР