Да, текстовете за новата пенсионна формула минаха без обществено обсъждане,

...
Да, текстовете за новата пенсионна формула минаха без обществено обсъждане,
Коментари Харесай

Кадър на патриотите във властта утешава пенсионерите за по-ниските им пенсии с активен живот

Да, текстовете за новата пенсионна формула минаха без публично разискване, тъй като става въпрос за процедура по Закона за държавния бюджет. Това сподели някогашният обществен министър и народен представител на Движение за права и свободи Хасан Адемов.
Това не е неистина – че има нарастване на пенсиите, на два пъти по 20 лв. увеличихме пенсията на възрастните хора, опонира Султанка Петрова, зам.-министър на обществената политика и труда, кадър на " Обединени патриоти ". И добави, че сега се прави разбор на новата формула за пресмятане на пенсиите (бел. ред. - за пенсиониращите се от 1 януари тази година, като формулата ощетява една трета от тях, освен това от време на време с доста високи проценти), като на въпрос за какво в този момент се прави разбор, а първо се е гласувало, отговорът беше, че не можела да дава отговор какво се случило в Национален осигурителен институт .
Същевременно Петрова призна, че била сигнализирана от депутата от Движение за права и свободи Хасан Адемов какво ще стане с новата формула и го поддържа на думи като позиция. Нека да изчакаме края на седмицата, да забележим анализите – уверена съм, че няма да остане в този вид, опита да тушира напрежението Петрова.
Зам.-социалният министър отхвърли, че това е измислено, с цел да има по-ниски пенсии . Ще продължим да работим за това хората да получават почтени пенсии – мисля, че това няма да остане в този вид, това ще се промени, безапелационна беше Петрова, употребявайки думите " може би " за оценка на въздействието на мярката, като не разяснява за какво не е направена, откакто има и специфичен закон да се вършат такива оценки за готвени нормативни промени. Стигна се до такава степен Петрова да изяснява защо е пристигнала да приказва – за " доста значима " тактика за деен живот на възрастните хора. На въпрос по какъв начин се поддържа този живот с по-ниска пенсия, логичен отговор отвън това, че тактиката е доста значима, нямаше и че би трябвало да има учене през целия живот. Имало стратегия за обезпечаване на пакети с храни на възрастните хора, пособия страната за заплащане за сметки на ток на възрастните, изброи Петрова.
Историята на смяната
2015 година се одобри така наречен промяна " Калфин ", съгласно която от 2019 година трябваше да отпаднат трите години отпреди 1997 година. Но в хода на разискването на Закона за държавния бюджет (частта ДОО) през тази година беше препоръчано да се отстрани и интервалът 1997 – 1999 година, изясни Адемов.
Аргументите през 2015 година бяха, че преди 97-ма година няма указател на обезпечените лица, няма и оптимален застрахователен приход. Основните терзания на предложилите тези промени бяха, че са вероятни фалшификации на трудов стаж. В началото на тази година Национален осигурителен институт направи едно проучване въз основата на пенсиониралите се през 2017 година – симулация с новите правила. Оказа се, че 37% ще бъдат с понижен самостоятелен коефицент, описа Адемов. Той добави, че няма по какъв начин да изясни държанието на сътрудниците си от другите партии в светлината на това, че на равнище парламентарна комисия е бил единственият възразил против новата формула.
Сега било предоставено проучване един тип " в действителни условия " – за тези, които се пенсионират от 1 януари, 2019 година. Става въпрос за малко над 67 000 души, от които 31% ще са с по-нисък самостоятелен коефициент т.е. по-малка пенсия, добави Адемов.
Адемов подсети, че по остарялата формула се прибавят трите най-хубави години в период от 15 години преди 2000 година за в този момент пенсиониращите се. И застъпи логиката, че всеки човек, който е почнал да се труди и обезпечава по едни правила, би трябвало да получава пенсия съгласно тях. Депутатът от Движение за права и свободи изиска тази логичност да се трансформира в принцип на държавна политика, като предложи още два разновидността – пенсиониращият се да избира по какви правила да се пенсионира, както и да има изясненост с обществено разискване в края на всяка година по отношение на пенсионната промяна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР