Да свириш на пиано сред падащи бомби и летящи куршуми,

...
Да свириш на пиано сред падащи бомби и летящи куршуми,
Коментари Харесай

Хармония в хаоса: Вдъхновяващата история на пианиста Айхам Ахмад

Да свириш на пиано измежду падащи бомби и летящи патрони, с цел да повдигнеш духа на хората – това се трансформира в задача на пианиста Айхам Ахмад. Той става известен в целия свят преди години, откакто в интернет са оповестени видеа с негови осъществявания по улиците на родния му Дамаск. Историята на младия мъж, трогнал милиони хора по света, споделя документалният филм „ Пианистът от Ярмук ”, който може да гледате в ефира на 

Дамаск на Ахмад към този момент не съществува. Върху него са се изсипали безчет бомби, убивайки доста мирни поданици. Но надареният музикант не се оставя да бъде покосен от това заличаване. Почти всеки ден той и приятелите му придвижват пианото му на улицата, измежду руините. И Айхам стартира да свири. По собствен си метод то се опълчва на омразата, войната, глада. Един ден граната избухва напълно покрай него, наранявайки ръката и лицето му. Ахмад едвам оцелява. За претърпяното в този момент свидетелстват белегът над веждата и хремата, която не отминава.

Много по-страшни от физическото страдалчество обаче са спомените на Айхам. „ Зейнеб беше малко момиченце, което постоянно идваше при мен и пееше. Един ден подведен патрон я умъртви на място. След това не желаех да изсвирвам, само че приятелите ми настояха да продължа ”, споделя пианистът пред „ Дойче веле ”.

И по този начин нещата не престават до един предопределен ден през април 2015 година Навръх 27-ият рожден ден на Ахмад татко му и негов другар пробват да му оказват помощ да придвижи пианото си през контролно-пропускателен пункт, охраняван от ИДИЛ. Гардовете с автомати ги стопират и подпалват пианото, тъй като считат музиката за светотатство. Слепият татко на Ахмад застава пред сина си и неговия другар, потвърждавайки, че пианото е негово и че не познава двамата млади мъже. Това избавя живота на младежите.

Айхам Ахмад е роден и израснал в бежанския лагер в Ярмук. Той е член на палестинското малцинство в Сирия. Баща му, кьорав занаятчия на музикални принадлежности, предизвиква гения му от ранна възраст. Ахмад стартира да взема уроци по пиано, когато е на пет години и по-късно учи музика в Дамаск и Хомс. Но да стане пианист в никакъв случай не е било негова фантазия, а по-скоро на татко му.

Бягство от Сирия, без фамилията

След като пианото му бива унищожено, Ахмад е налегнат от боязън. Той, брачната половинка му Тахани и двамата им дребни синове - Ахмад и Кинан, бягат т родината си, само че не стигат доста надалеч. Войници ги залавят и ги хвърлят в затвор в покрайнините на Дамаск. Като по знамение фамилията е освободено няколко дни след ареста.

Тогава съпрузите взимат мъчно решение - Тахани и децата да се върнат в Дамаск, а Айхам да избяга на Запад. Той прави това през Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия и Австрия. Стига до Мюнхен през септември 2015 година и минава през още няколко немски града преди да му бъде позволено да се откри във Висбаден.

Музиката отворя порти

От самото начало Ахмад се радва на положително отношение от страна на германците, които към този момент го познават от клиповете в интернет. Известни актьори го канят да свири с тях в представления. Ахмад съумява и да печели от музиката си, като по този метод последователно гради живота си в Германия.

През август 2016 година най-голямото му предпочитание е изпълнено: след цяла година разлъка той още веднъж прегръща жена си и двете си деца.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР