Да стъпиш на терена със силния си крак, да щипнеш

...
Да стъпиш на терена със силния си крак, да щипнеш
Коментари Харесай

Помощ от отвъдното: Касийяс е гуруто на суеверията във футбола

Да стъпиш на терена със мощния си крайник, да щипнеш тревата, да се прекръстиш - това са ритуали за множеството футболисти. Също и да благодариш на някой, който те пази от небето.

Звездата на Барселона Лионел Меси продължава да сочи към синевата след всеки гол, който осъществя. Жестът му показва неговата респект към баба му Селия Оливера.

Бабата на невръстния Лео си отива от този свят през 1998 година, когато бъдещата звезда на международния футбол е едвам на 11. Селия е подкрепяла неистово своя внук и е вярвала в неговия триумф. Баба Селия даже съумяла да накара треньор на локален клуб да му разреши да играе против по-големите деца. Още в първия си мач днешната звезда получава и прякора си Бълхата. Треньорът споделя на баба му: " Той е като бълха, от която не можеш да се отървеш ".

Големият му противник Кристиано Роналдо разкри собствен обред, освен това при връчването на “Златната топка”, когато стана ясно, че се е разделил с приятелката си Ирина Шейк, а точно да извика след всеки гол.

Освен това Роналдо прекарва дълго време пред огледалото преди мач. Това няма нищо общо с понятието " самовлюбен лакомец ". Роналдо е прочут с този обред доста преди да стане секссимвол. Той се е взирал в огледалото още по времето, когато бе състезател на Спортинг (Лисабон). Очевидно това е някакъв обред, прочут на о-в Мадейра, който оказва помощ на жителите да се настроят за значими каузи.

Вратарят Икер Касийяс обръща чорапите си наобратно. Легендата на Реал (Мадрид) е същинско гуру на суеверията. Икер е прочут с това, че почуква по напречната греда на вратата, когато му вкарат гол, само че има и други " странности ", които стражът извършва. Една от тях - сменя фланелката си всякога, когато тимът му загуби.

Гатузо се вари в личен сос

Дженаро Гатузо ще бъде запомнен освен поради славните си години в Милан, само че и поради играта му в средата на терена на международното състезание в Германия през 2006-а, когато Италия съумя да завоюва.

Преди срещите Гатузо постоянно четял класика на съветската литература Фьодор Достоевски. По думите на футболиста някои от обредите, които изпълнявал по време на въпросното състезание, не му се удавали елементарно. " Всеки ден обличах пуловера, който носех първия ден. От мен течаха реки от пот, настроението ми беше извънредно, тъй като не биваше да го смъквам - споделя Гатузо. - Бях захласнат от суеверия. "

Жълт картон за последния

Легендата на британския футбол Боби Мур обичал да излиза финален от съблекалнята и се стараел да обува късите панталони си в последния миг, с цел да избегне гънките. Сънародникът му Пол Инс имал същия табиет, само че обличал тениската си, до момента в който тичал към терена.

И котдивоарецът Коло Туре гледал да напусне съблекалнята финален. Това му изиграло неприятна смешка, когато играел в Шампионската лига за Арсенал през 2009-а. Централният бранител изчаквал, до момента в който оказват помощ на съотборника му Уилям Галас след дребна контузия на гърба, и не напуснал съблекалнята даже след началото на второто полувреме. В резултат Арсенал изиграл първите две минути единствено с девет футболисти. Когато Туре въпреки всичко се появил, получил жълт картон за влизане на терена без позволение.
bgdnes.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР