Да служиш на тези, които не могат да ти отплатят

...
Да служиш на тези, които не могат да ти отплатят
Коментари Харесай

Бъдещ лекар от ромска махала помага безвъзмездно на съгражданите си

Да служиш на тези, които не могат да ти отплатят – на това предопределение се посвещава един предстоящ доктор от най-голямата ромска махала в община Средец.



Емануил Атанасов е последна година студент по медицина, само че употребява всичките си базови умения с цел да оказва помощ на своите съжители. Освен, че доста от тях нямат здравни осигуровки или средства да получат качествена помощ, те нямат и висока здравна просвета с цел да се предпазят от значимите хронични болести.



Това стимулира Емануил Атанасов в навечерието на Рождество Христово да инициира акция по безвъзмездни съвещания, мерене на кръвно и кръвна захар. В рамките дневно той съумява да обърне внимание на десетки свои съседи.



„ Имаше хора с рисково високо кръвно, които твърдяха, че се усещат добре, както и такива, чиито резултати демонстрират сериозно високи равнища на кръвната захар. Постарах се да обсъдя с всеки един от тях методът им на живот и хранителни привички, както и да ги насоча към посещаване при експерт. Проблемът е, че това са хора без средства “, споделя бъдещият доктор и сегашен здравен помощник.



В ефира на Дарик той показа, че фантазията му е един ден да отвори кабинет в квартала и да оказва помощ на повече свои съграждани. Избира да учи медицина откакто и баба му издъхва преди да постъпи в болница. Но е безапелационен, че зад решението му да продължи са всички нуждаещи се от мястото, което е избрал за собствен дом.

„ Там има потребност от доктор всеки ден. Всеки ден след работа променям превръзки на рани, отстранявам конци от интервенция или ревизирам положението на някои от съседите ми. Жените са по-съвестни към здравето си, до момента в който мъжете постоянно са подготвени да устоят, до момента в който не стане прекомерно късно “, твърди Емануил Атанасов.



Зад безвъзмездната му грижа за хората в ромската махала в Средец, стои вярата му в Бога. Тя е и повода още от първата вълна на пандемията през 2020 година Емануил, дружно с татко си, който е свещеник там и цялото му семейство да раздават измежду близо 5 хиляди поданици в квартала маски и дезинфектанти, дружно с къси указания.

Повече за призванието на Емануил Атанасов и светлината в едно мрачно място, чуйте в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР