„Да си в политическата власт е огромно изкушение. Ти трябва

...
„Да си в политическата власт е огромно изкушение. Ти трябва
Коментари Харесай

Доц. Лозанов: Българските политици са битови хитреци

„ Да си в политическата власт е голямо прелъщение. Ти би трябвало да влезеш в мисленето на народа си и да създадеш един по-добър свят подобен, какъвто го виждаш. Не да се опитваш да откраднеш пари за яхта и кола. Изключително несъотносимо е чувството за историческа роля с корупционните мотивации на политиците на Прехода.

Това, в последна сметка, е обвързвано на драго сърце от личната значителност. Къде-къде по-приятно е да свързват теб и наследниците ти с някакво положително дело и богатство за общността, в сравнение с с битов нарцисизъм. Затова ми се коства, че тази политическа класа не схваща същинската наслада, която ѝ носи това, че взе участие в политиката. “

Това съобщи културологът и медиен специалист доцент Георги Лозанов в предаването „ По острието с Калоян Константинов “, като разказа политическата ни класа с три думи: „ Кон за кокошка “. Според него за тях е хвалебствие да бъдат наречени „ хедонистични егоцентрици “, защото хедонизмът въпреки всичко е философско течение. „ Те са битови хитреци “.

„ Господи, какви нищожества стоят отпред на България “

Той разяснява и думите на проф. Иван Илчев, инцидентно изречени в ефира на Българска национална телевизия, с потребността от „ напълно нова политическа класа “, която да пристигна на власт в България:

„ Настоящата си е изпяла песента. Двуполюсният модел СДС/БСП (а в този момент ГЕРБ/БСП) непрекъснато се възпроизвеждат в неприятните им черти. Този модел е идеологически основан върху отношението към комунизма. Българска социалистическа партия го считат за естествен и даже нелош интервал от историята, а съгласно ГЕРБ и Съюз на демократичните сили комунизмът е едно от най-злите неща, случвали се на България. Този конфликт в днешно време напълно е изтлял. Антикомунизмът в България обаче по този начин и не беше стартиран задоволително безапелационно, за жалост, и в този момент имаме един скръбен резултат: мощна соц. носталгия, над 70% утвърждават Тодор Живков. Та той през ръководството си не можеше даже да мечтае за подобен %, а сега… “

Според доцент Лозанов точно митингите през лятото са били времето да се издигне мощен политически състезател, който да е опция на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, само че шансът е бил пропуснат:

„ Демократична България “ трябваше да бъде тази партия, тя е носителят на тези послания, на битката с корупцията и срасналата се с политиката правосъдна власт. Да не приказваме, че митингите започнаха от акцията на Христо Иванов на „ Росенец “.

Беше разумно най-сетне така наречен градска десница на по-образованието хора да добие тежест в политиката. Тя можеше да пристигна от наказателния избор. Цялата борба на митингите стартира от преразпределянето на наказателния избор. Появи се Отровното трио, появи се Мая Манолова, появи се президентът, появи се Слави Трифонов, появи се Васил Божков (което беше цялостна гротеска да се показва като спасител).

Трябваше да бутнат ГЕРБ, а след това да се схващат какво ще става. Но тези политически субекти откраднаха тази сила от „ Демократична България “. И в този момент няма задоволително важен политически индивид, който да се изправи против Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Това беше електорална кражба. “

Севда ТВ

Бившият ръководител на Съвет за електронни медии изрази сериозно мнение по отношение на непрекъснатите живи включвания на Бойко Борисов от джипа си, като съгласно него това е неприятно прекопирване на Доналд Тръмп.

„ Отряза публицистите и стартира директна връзка с гласоподавателите си, надявайки се на по-голям триумф. Тръмп реши същото, само че не реализира триумфа си. Политическата връзка изисква медиатор, който е журналистът. Той пита от името на аудиторията това, което я интересува. Публиката не е безмълвна маса, на която просто приказваш. Това е въпрос на приемливост и почитание към хората. Тръмп нямаше такава. Борисов също възприе този способ, само че загуби доста, тъй като диалогичността му с публицистите му носеше доста позитиви, внимание и комфорт. “

Интернет не подарява единствено Борисов с естрада. Той даде власт на масата елементарни хора да се показват. Според Лозанов обаче няма по какъв начин и не е редно да бъдат спрени. „ Ако няма интернет, те няма да престанат да бъдат елементарни. Решението е да бъдат образовани и културно интегрирани. “

„ Този проблем има напълно директна видимост – какъв брой се отделя в България за обучение и просвета. Обезкуражително малко. Имаме цинично-прагматично отношение: значимо е да има самун и човек да си обезпечи битовите богатства. Всичко друго е разкош. Културата и образованието са част от човешката и даже националната сигурност. Колкото един човек е по-необразован и малокултурен – толкоз е по-изложен на опасности. Самото общество от такива хора е подложено на рисковете да създаде крадлива власт и некомпетентни институции. Става затворен кръг. Трябват ни доста просветени ръководещи, които внезапно да сменят цели на страната. Те ще дойдат, когато всеобщият човек се стресне “, разяснява той.

Самоинформирането е като самолекуването

Истинската заплаха на интернета, счита доцент Лозанов, е склонността на хората да се самоинформират от него, като подценяват ролята на публицисти и специалисти. Вместо това се доверяват на инцидентни хора, на конгреси, на Facebook.

„ Всяка стока има етикет, на който написа от какво е формиран. Същото е с осведомителните артикули – не можеш да ги гълташ, без да си наясно какво съдържат и какво ще ти причинят. Или все едно да не вървиш на доктор, а да се лекуваш у дома със препоръки от съседката. Рано или късно всички съседки ще попаднат в болничното заведение по този начин. Друг образец е, че българинът доста обича да споделя: „ Аз къщата самичък съм си я проектирал, не съм употребил проектант “. Няма потребност да ми го казвате това, и самичък виждам”, отбелязва някогашният ръководител на Съвет за електронни медии.

В тази връзка той разяснява и така наречен инфлуенсъри, елитът на феновете коментатори в интернет. Според него, специалността им към момента няма построени етични стандарти с изключение на един, който е извънредно непълен: да не популяризират артикул или концепция, които самите те не биха употребили единствено поради парите. Но няма гаранция, че повече следват този принцип.

„ Какво е инфлуенсърът? Маркетингова тактика ли е? Или е медиатор на аудиторията? Защото това са две тотално разнообразни етични категории. Регулация е невъзможна все още обаче. Трябва да се вкара регулация на интернет платформите като цяло “, показва той.

Фалшивите вести убиват безусловно

Това е належащо, защото в България и по света бушува злополучие, което е еднообразно ужасно с КОВИД – подправените вести.

„ От подправени вести, от нелепости и измислици може да загинеш. Вървят сега от името на известни лекари медицински оферти за битка с кръвното налягане и други, които са явно подправени “, акцентира Лозанов.

Сред тях са и голям брой вести за ковид и срещу имунизациите: „ Абстрактният диалог по въпроса за имунизациите и сериозността на КОВИД-19 престава, когато близки хора си отидат. Тогава не е въпрос на поверие и невярване, на тълкования и гледни точки. А на условия, които са много дословни и безмилостни. “

За подправените вести обаче също има ваксина, в действителност 3:

- превръщането на битката с тях в приоритет, интензивно гонене и присъди за отговорните. Подобно нещо е станало във Финландия, която е съществена цел на съветските заводи за тролове и подправени вести, които насочват своите офанзиви към нея;

- медийното обучение и медийната просветеност. „ Фалшивите вести не са незабележим газ, който ни трови. Трябва да се въоръжим с аналитична просвета, с цел да разпознаваме какво четем “;

- самопознанието. „ Да знаеш къде са твоите пристрастия, по какъв начин могат да те подведат. Например, в случай че си родолюбец, да се пазиш от риска посредством патриотични дела и лозунги да те вкарат във нездравословна обстановка – да те оберат, да те накарат да гласуваш за неверна кауза/човек. Трябва да гледаме личните зависимости в мисленето, които могат да ни подведат “.

Самоубийството на демократичната народна власт

Доц. Георги Лозанов посочи, че огромният му боязън за бъдещето е, че „ евро-атлантическата общественост сама ще унищожи най-голямото си достижение – демократичната народна власт. Сега има доста антилиберални настроения, а КОВИД в допълнение ги подтиква, като се трансформира в самобитна тоталитарна идеология. За пръв път в историята болест се трансформира в идеология, от чието име се строят утопии, показват се врагове, дисциплинира се популацията, има наказания.

През 21 век светът се изправи пред поредност от проблеми: рухването на Кулите близнаци в Ню Йорк, тероризма, финансовата рецесия, бежанската вълна, световното стопляне и в този момент КОВИД. Когато Западът не намираше решение или се справяше мъчно с тях – той се опита да откри отговори, само че се провали. И вместо това стовари виновността върху себе си и сподели: „ Виновна е демократичната народна власт “. Това е някакъв тип самоубийственост. Когато се страхуваш, че нещо ще ти бъде отнето, ти самичък си го отнемаш. А няма никакво подозрение, че демократичната народна власт е най-голямото достижение на християнската цивилизация и християнската концепция. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР