Да си собственик на куче, може да изглежда сравнително лесно,

...
Да си собственик на куче, може да изглежда сравнително лесно,
Коментари Харесай

Курс по послушание: Колко е трудно да възпитаваш куче?

Да си притежател на куче, може да наподобява относително елементарно, само че какъв брой мъчно е вярното му развъждане? Ще научим от Акира, нейният притежател Атанас Атанасов и едно софийско учебно заведение за кучета.

По тематиката работи стажант-репортерът Кремена Димитрова.

Акира е на половина хъски и е ученик на учебното заведение от близо 2 години. След рекомендация от другар, притежателят ѝ Атанас Атанасов взема решение да я запише на курс по смирение, а след това и на други тренировки.

 Проучване: Разбира ли домашният ви любим, когато му говорите? Светът 3 мин. Проучване: Разбира ли домашният ви любим, когато му говорите?  Конкурс: Търси се шеф на приютите за кучета на „ Екоравновесие “ България 3 мин. Конкурс: Търси се шеф на приютите за кучета на „ Екоравновесие “  „ Военна интервенция “ избави десетки кучета и котки от китайска касапница Светът 3 мин. „ Военна интервенция “ избави десетки кучета и котки от китайска касапница  Откриха полигон за образование на избавителни кучета в Разлог Тази събота и неделя 2 мин. Откриха полигон за образование на избавителни кучета в Разлог  Изчезнала лисица е била най-хубавият другар на индивида още преди кучетата Светът 2 мин. Изчезнала лисица е била най-хубавият другар на индивида още преди кучетата  Проучване: Разбира ли домашният ви любим, когато му говорите? Светът 3 мин. Проучване: Разбира ли домашният ви любим, когато му говорите?  Конкурс: Търси се шеф на приютите за кучета на „ Екоравновесие “ България 3 мин. Конкурс: Търси се шеф на приютите за кучета на „ Екоравновесие “  „ Военна интервенция “ избави десетки кучета и котки от китайска касапница Светът 3 мин. „ Военна интервенция “ избави десетки кучета и котки от китайска касапница  Откриха полигон за образование на избавителни кучета в Разлог Тази събота и неделя 2 мин. Откриха полигон за образование на избавителни кучета в Разлог  Изчезнала лисица е била най-хубавият другар на индивида още преди кучетата Светът 2 мин. Изчезнала лисица е била най-хубавият другар на индивида още преди кучетата

След постигнатите резултати с нея, Атанас записва и второто си куче – алабая Бран на учебно заведение.

Акира минава през всички трудности. Това е научила тук, в учебното заведение за кучета в кв. " Враждебна ".

„ Заради сините ѝ очи си позволяваше произволи си, всички северни породи са малко по-лудички, с неизменност успяхме да ги ограничим. Обученото куче е наслаждение. Мисля, че в действителност можеш да му се насладиш и да му отделиш всеки един миг. Забавляваме се. Последната седмица бяхме в Драгалевци, беше доста красиво, направихме един прекрасен поход. В планината и за хора, и за кучета е добре “, разяснява Атанас.

„ По една от тренировките си от НДК до " Мария Луиза " бяхме 10 кучета. За наше удивление всички бяха безупречни. За първи път всички се возеха в метро, в единия завършек на вагона, с цел да не пречим на хората, на пасажерите. Бяха всички кучета под команда, което е доста значимо и получи се доста забавно и доста положително прекарване “, показва още той.

За да постъпи кучето в учебното заведение обаче има някои условия. Д-р Калина Кандулкова е
ветеринарен доктор и създател на учебното заведение. Тя споделя, че кучето би трябвало да е неконфликтно, бебе или кастрирано и да има наложително най-малко 2 ваксини поради заплахата от лептоспироза. Задължително е и да му е подложен чип.

„ Като доктор мога да кажа, че съм чипирала ужасно доста животни и по никакъв метод това не вреди на здравето. При инспекция от БАБХ при нас идват с читател и прочитат куче, което би трябвало наложително да дава отговор в регистъра ни и да е нанесено там. Без чип нямаме право да одобряваме куче, което е тук без стопанина му ”, споделя доктор Кандулкова.

През 2019 година на първо четене беше признато кучета над 5 кг наложително да носят намордник в градска среда. Въпреки че предлагането не влезе в действие, доктор Кандулкова счита, че при някои условия намордник се изисква.

„ За мен намордникът е необходим, когато има възможност кучето да отговори даже и защитно в
обстановка, в която някой инцидентно посегне да погали кучето или, без да желае, го настъпи “, споделя тя.

Едно от главните на практика образования, които учебното заведение предлага за стопаните и кучетата им, е аджилити спортът. При него кучето би трябвало за допустимо минимум време да премине през терен, цялостен с разнообразни трудности. Кучетата се освобождават от каишките и мотивите, без никакви храна или играчки като причина.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР