Да си прост и мъртъв е еднакво - ти не

...
Да си прост и мъртъв е еднакво - ти не
Коментари Харесай

КОВИД прецени за всички - обществото е без много ум

Да си елементарен и мъртъв е еднообразно - ти не го знаеш, единствено на другите им е кофти. Социалните мрежи най-малко за едно са потребни - ей такива мъдрости бързо ги разбираш, в случай че не ги знаеш. Само че не се поучаваш.

КОВИД нервността доближи нови висоти в международен мащаб. Затова никак не е неприятно да си спомняме, че истината НЕ Е в крайностите. И за начало на седмицата, която сигурно е първата от следващите много тежки с етикет " КОВИД ", да си спомним тези думи: " Здравните системи на всички места срещат проблеми, само че в края на краищата те са хората, които следват да се оправят. Не полицейщина ".

Думите са на доцент Доброслав Кюркчиев. Един от най-големите имунолози в България. Човек, който изрично застава зад изгодата от имунизациите против ковид. Но и ясно обясни що значи изгода по тематиката. А точно - имунизацията пази и дава неимоверно по-голям късмет да боледуваш по-леко от ковид, да не вървиш в болница, да не умреш! Сегашните ваксини е ясно, че не са толкоз ефикасни против заразяването и по тази причина толкоз доста хора се заразяват.

Това би трябвало да чуем. Това би трябвало да схванем! За да проумеем, че ще помогнем на себе си, само че и на хората към нас. И като си помогнем взаимно, няма да стигаме до крайности.

Защото е безумна прекаленост някой да изяснява по какъв начин имунизациите против ковид в действителност заразяват! Защото е безумна прекаленост и да принуждаваш всеки един на света да се имунизира! Няма какво да изяснявам за какво първото е чудовищна нелепост - освен изказванието, ами държанието в този жанр. Но за второ си заслужава да има пояснение.

Доц. Кюркчиев сподели обществено нещо, което всеки с малко знание по тематиката сигурно знае осъзнато или неосъзнато. А точно - пандемията завършва сега, в който лечебните заведения и здравните системи могат да устоят! Работа на политиците е да намерят метод по какъв начин могат да устоят, само че и по какъв начин могат хората да живеят, а освен да съществуват.

Зверски условия като 100% имунизация, тъй като е единственото решение и санкции, в случай че не стане, са нищо повече, нищо по-малко от тирания. При това извънредно глупава - толкоз, колкото и да считаш COVID-19 за " грипче ". Опасността от този вирус трябваше да ни накара да прогледнем - да забележим какъв брой сме се освинили в сходството на цивилизация, в което живеехме. Да проумеем, че нашите общества се оказаха неподготвени да устоят на един елементарен вирус, със смъртност, която е надалеч от най-страшните, познати на хората. И за какво неподготвени - тъй като вместо да даваме пари за просвета и здраве преди всичко, ги даваме за " развлечение ". Колко получава един първокласен академик, един експерт доктор, една отлична здравна сестра? Колко един добър преподавател и учител? А какъв брой един звезден артист, футболист, състезател?

Сбъркани са целите ни, освен в България. КОВИД беше шамарът, който трябваше да ни разсъни. Не се случва - не виждам всеобщи митинги против личната ни нелепост, против отхвърли преди всичко да влагаме в просвета, в обучение, в знание! Защото то е силата! Протест да се направи по този начин, че да има повече знаещи и можещи лекари, учени, повече хора, които са решаващи при животозастрашаващи рецесии. Това не е лесна работа, не е бърза работа, няма да стане от раз, изключително като си спал толкоз време. Но никой даже не почва такава смяна! За сметка на това митинги против това, че ни се постанова да се откажем от част от персоналния си комфорт за сметка на публичния колкото щеш. И, несъмнено, политическите паразити. Те незабавно яхнаха и това злощастие, с цел да го извърнат в която прекаленост им е по-лесно съгласно обстановката. Подсилват отрицателното - по-лесно е, вместо да се изплашен и да тръгнат по сложния път на същински значимото.

Затова в този момент сме на това състояние, изключително в България. Оказа се, че няма кой да каже, че елементарен излаз няма. Че няма кой да чуе и проумее, че елементарен излаз няма. Че се докарахме до такава степен да не разбираме обикновени неща - тъй като загърбихме учението и разбирането за сметка на обикновеното и лесното, на далаверата. Затова и не проучваме, с цел да разбираме - същински. Че не се употребява целият запас, който може да се употребява - особено в България къде са частните лечебни заведения, когато коронавирус вълната стане доста висока? И за какво ги няма тогава, само че ги има като би трябвало да се разпределят клинични пътеки през НЗОК? Че би трябвало обаче и ние да подадем ръка, тъй като по този начин вършат хората - да вземем за пример като носим маски, когато сме доста на едно място. Не тъй като по този начин никой няма да се болести, а тъй като понижаваме риска да се заразят повече.

Един от най-големите ми страхове от старта на пандемията е, че ще се наложи да работя болен. С Омикрон ясно се вижда, че това ще се отнася до милиони, евентуално милиарди. Защо се понижава поголовно карантината на Запад, готви се същото и в България? Не е тъй като вирусът чак толкоз се е трансформирал! Прави се, тъй като доста хора ще се разболеят - толкоз доста, че има състоятелен боязън, че основни стопански браншове ще спрат да действат. Замисляте ли се какво ще е да не работят лечебните заведения, тъй като прекомерно доста медици са заболели? Или да няма кой да продава медикаменти, тъй като прекомерно доста фармацевти са заболели? Или магазините да не работят обикновено, тъй като им липсва личен състав поради заболяването? А вирусът мутира и никой не може да каже идващият преобладаващ вид какво ще докара. Досега всеки идващ беше по-заразен - а в случай че идващият е хем по-заразен, хем по-тежък за понасяне?

Две години пандемията не стопира. Две години всеки идващ вид на ковид носи от ден на ден публични неприятности. Но всеобщият метод по света към него не се трансформира. Или едната прекаленост, или другата в краткосрочни дейности. А на най-високо равнище, където са най-големите запаси и благоприятни условия, няма обединяване, с цел да се търси по-добро решение. Разчита се на случайност - вирусът да мутира по-бързо по този начин, че да не убива и поврежда толкоз хора, колкото в този момент.

В България от дълго време обичаме по този начин да решаваме проблемите - зарязваме ги да се вземат решение сами. Оказа се, че не сме единствено ние за най-сериозният проблем в света от над половин век насам - по целия свят е по този начин!

Автор: Ивайло Ачев

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР