Да си представим път, дълъг хиляди километри, по който няма

...
Да си представим път, дълъг хиляди километри, по който няма
Коментари Харесай

Магистралата Еър - най-дългото шосе в света

Да си представим път, дълъг хиляди километри, по който няма нито един завой. Път, минаващ през голяма низина със скучни идентични пейзажи. Шосе, по което дистанцията сред градовете с бензиностанции, заведения за хранене и автосервизи е на стотици километри.

Точно подобен път е автомагистралата " Еър " (Eyre Highway), която свързва Западна Австралия с Южна, минавайки през равнината Нуларбор с повърхност от 200 хиляди кв. км. Магистралата е безусловно прав път с обща дължина 1675 км. Тя не е просто най-дългото шосе в света, само че по нея има и сектор, който е разгласен за най-дългия прав път в света със своите 146.6 километра.

Магистралата " Еър " в Австралия се счита за доста отегчителен път. На изток има някои градове, само че западните територии са на практика лишени от живот. Типичният пейзаж е прав път и монотонна блатна околност.

По цялата автомагистрала на шпации от към 200 - 300 км има пунктове за обслужване, където можем да се снабдим с гориво, храна, да спрем за през нощта или да изправим колата си. Поради тази раздалеченост някои сектори от автомагистралата съставляват изключителни спешни писти за дребни избавителни самолети.

Едуард Джон Айър, академик и откривател от Англия, прекосява равнината за първи път през юни 1841 година Той среща доста компликации и разказва местността като отвратителна. Изследователят съумява да оцелее по време на дългата експедиция, като яде змии и гущери и пие вода от корените на дърветата. Успешното изследване на равнината Еър кара мнозина да отидат по същия път, в това число и Артър Ричардсън. Той става първият човек, който прекосява равнината Нуларбор на велосипед за 31 дни през 1896 година

Дизайнът и построяването на автомагистрала " Еър " започва през 1941 година, тъкмо един век след известния героизъм на Едуард Джон Еър и приключи след рекордните шест месеца. Подобно пътешестване е и отличен късмет да се срещнем с дребните градове на Австралия и да научим за живота на хората там.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР