Да си почиваме, да лежим, да не контактуваме с никого

...
Да си почиваме, да лежим, да не контактуваме с никого
Коментари Харесай

Мама е болна - как да защити детето

Да си почиваме, да лежим, да не контактуваме с никого – тези лекарски препоръки при болест са невъзможни, когато сме с малко дете.
Какво да вършим? Основните правила за сигурност, които ще оказват помощ да не предадем болестта на детето изброява педиатъра д-р Павел Житов.

Кърмене срещу вируси

Ако майката е с настинка, грип, кашлица или друго вирусно или бактериално заболяване, кърменето е естествена отбрана поради антителата, които се съдържат в мачиното мляко. Дори и бебето да се разболее, ще бъде в лека форма. Всичко, което би трябвало на детето за бързо излекуване, е кърменето да продължи и да се съблюдава режима на хранене съгласно възрастта.

Кърменето е най-хубавата профилактика за разнообразни болести, по тази причина не се отхвърляйте от боязън да не болестите бебето с близкия контакт – в противен случай. Майчиният организъм в отговор на вируса или бактерията създава субстанции, които оказват помощ и на нея да оздравее и ще пазят и дребното.

Често у дома се разболяват всички, с изключение на кърменото бебе даже храненето да е един път дневно.

Чист въздух

На по-големите деца, които към този момент не се хранят с кърма, ще помогне различен тип елементарна отбрана за профилактика – постоянно проветряване на стаята, разчистване на повърхностите с влажна забрадка, потребление на маска от майката, постоянно миене на ръцете и разходки.

Проветряването не разрешава на заразния въздух да се застоява в пространствата и е потребно освен за профилактика срещу заразяване на останалите членове на фамилията, само че и за самата болна – свежият въздух оказва помощ за бързото излекуване. Веднъж на 2-3 часа отваряйте прозореца за 10-15 минути и в случай че времето разрешава, дръжте отворено през целия ден.

С влажна забрадка обирайте праха един път на ден, с цел да не се задържат в него вируси или бактерии. Ако сте в положение да се разхождате, колкото по-дълго сте с детето отвън къщи, толкоз по-добре за него.

Спазване на хигиена

Ръцете би трябвало да се мият постоянно, тъй като болния човек по този начин или другояче пипа носа и устата си, без да усеща, и с ръцете си може да придвижва вируса. Ако мамата има някаква зараза със стомашно разстройство, цялото семейство би трябвало да мие постоянно ръцете си – след всяко посещаване в тоалетната и преди хранене.

Внимавайте какво държи детето, чисти ли са ръцете му и какво пъха в уста – това оказва помощ да се предотврати по-нататъчно заразяване с потребление на сапун или еднократни тоалетни кърпи. Течният сапун е по-хигиеничен от елементарния, а наличито на обща забрадка за бърсане на ръце е гаранция за презаразяване. Същото важи и за приборите за хранене – дано всеки има собствен комплект.

По опция мийте съдовете в съдомиялна, а не на ръка, тъй като в миялнатаводата се нагрява до 60 градуса, до момента в който при миенето на ръце рядко използваме над 40-градусова вода.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР