Да си на 26 г. в спортната гимнастика, то ти

...
Да си на 26 г. в спортната гимнастика, то ти
Коментари Харесай

Симон Байлс между драмата и успеха

Да си на 26 година в спортната гимнастика, то ти си възрастен. Но възрастови ограничавания за Симон Байлс (САЩ) няма. Тя продължава да написа история и то след двегодишна пауза поради ментални проблеми.

През предходната седмица американката завоюва четири международни трофеи от шампионата в Антверп (Белгия). Тя завоюва най-ценното отличие в спорта си - тази в многобоя, за шести път в кариерата си след 2013, 2014, 2015, 2018 и 2019 година Байлс изравни достижението на японеца Кохей Учимура за най-вече международни трофеи в многобоя за мъже и дами. На 27 години тя стана най-възрастната олимпийска или планетарна шампионка в многобоя за дами от 1952 година насам и най-възрастната медалистка от 1966-а насам. В Антверпен през уикенда Байлс завоюва 30-ия си орден от международни шампионати, от които 23 са златни, четири сребърни и три са бронзови. Освен в многобоя тя стана шампионка в отборната конкуренция, и в самостоятелните надпревари на греда и на земя, а на прескок се подреди втора. Байлс е най-титулуваната гимнастичка в историята на международните шампионати по гимнастика, а със седемте си олимпийски медала, четири от които златни, тя е най-награждаваният гимнастик в историята и е необятно застъпено мнението, че е най-великият гимнастик на всички времена.

А суперзвездата Байлс можеше да е още по-успешна, в случай че не беше направила насилствена пауза в кариерата си. През лятото тя се завърна към надпревари за първи път след Олимпийските игри в Токио през 2021 година Американката се отдръпна след Токио заради аргументи, свързани с менталното й здраве. И това самопризнание като че ли направи четирикратната олимпийска шампионка още по-популярна, тъй като я приближи до по-нискоразрядните състезатели и даже до хората отвън спорта. В японската столица тя се отхвърли поредно от отборната конкуренция, от самостоятелния многобоя, както и от финалите на прескок, на смесена успоредка и на земя, само че завоюва бронзово отличие на греда. Американката тогава довери, че има възприятието, че " носи света на раменете си ". Байлс изясни проблемите си с рискова загуба на преценка, което излага спортистите на сериозен риск от травми, когато те се приземяват след осъществяване на обещано упражнение.

Сега Байлс продължава да се грижи за менталното си здраве.

" Правя доста лечения, навестявам ги най-малко един път седмично за повече от два часа ", съобщи американката.



А казусът с менталното здраве не е едиинственият в живота на гимнастичката. Зад завесата на блясъка към Симон Байлс  се крие още доста драма, обвързвана със семейство, народен тим, персонални комплекси.   

И двамата родители на Симон Шанън и Келвин са с алкохолна и наркотична взаимозависимост. Бащата напуща фамилията си още до момента в който Симон току е проходила, а по-късно родителските права на майката също са отнети. Това праща 3-годишната бъдеща спортна звезда, брат й и двете й сестри в сиропиталище. Скоро в ориста на малчуганите се намесва техният дядо Роналд Байлс, който дружно с втората си брачна половинка Нели осиновяват Симон и по-малката й сестра Адрия. Другите две деца отиват при сестрата на Роналд.

" Когато отидохме там, всичко се получи доста елементарно. Казахме си: " Добре, ти си мама, ти си баща. " И нямаше повече въпроси ", споделя Байлс. Тя не помни времето с биологичните си родители. Понякога майка й Шанън й се обажда за празници. За първи път тя потърсила децата си 6 години, откакто й били отнети. Бащата Келвин обаче по този начин и не ги е търсил.

Благодарение на новите си родители Симон получава естествен живот – получава обич, образование, стартира да учи и да тренира спортна гимнастика.

„ Постоянно скачаше по мебелите, правеше салта. Нашите родители взеха решение, че ще е по-добре да ги прави в по-сигурна конюнктура ", споделя доведеният й брат Адам. Първата й треньорка е Ейми Бърман.

" Още тогава споделих: " Това дете би трябвало да бъде гледано деликатно. " Когато тя стоеше в колона, подскачаше на място или от крайник на крайник - просто не можеше да чака. Видях, че е цялостна с сила, беше просто невероятна ", спомня си Бърман.

И в гимнастиката Симон минава през сложни моменти. Началото не е блестящо. Дори когато е на 14 година желае да се откаже от спорта поради комплекс от ниския й растеж - 142 см по това време, а и в този момент. В тази обстановка родителите й и треньорката се намесват сполучливо и през 2012 година Симон Байлс влиза в националния тим. Роналд взима и решението Симон да стартира отдалечено образование от у дома, което разрешава на момичето да отдели повече часове за тренировки. Година по-късно Симон печели първите си международни трофеи.

Така започва шеметната кариера на Байлс. Успехите й я водят до десетки рекламни контракти, а известността й в Съединени американски щати е голяма. След петте си медала на Игрите в Рио е удостоена да носи флага на Съединени американски щати на церемонията по закриването Олимпиадата. А Симон става едно от най-често избираните имена за новородени девойки в страната.



И след непрестанно възходящата популярност Байлс споделя, че има синдром на недостиг на вниманието. По същото време гимнастичката би трябвало да понесе още мощни удара. Хакери откриват, че употребява неразрешени субстанции, само че с здравно позволение. Тя не отхвърля използването, само че изяснява, че употребява препаратите от дете поради положенията си. Международната федерация се застъпва за нея.

По това време гръмна големия скандал с някогашния доктор на националния тим на Съединени американски щати - Лари Насър, насилвал десетки девойки от отбора. И Байлс е измежду тях. Налага й се да разкрие дълго защитавана загадка и обществено да признае, че е била жертва на полово принуждение от страна на Насър.

" Аз съм една от многото претърпели похищенията на Лари Насър. Надявам се, че ще ми повярвате, когато споделям, че за мен бе доста по-трудно да изрека на глас тези думи, в сравнение с да ги изложа в този момент документално, показа Байлс в обществените мрежи. - Не е обикновено да получаваш сходно отношение от приближен физиотерапевт на тима и да би трябвало да го наричаш " особено " внимание. Това държание е изцяло недопустимо, непоносимо и обидно, изключително когато идва от някого, на който ми е КАЗАНО да имам вяра. Дали бях прекомерно наивна? Беше ли всичко по моя виновност? Сега към този момент знам отговорите на тези въпроси. Не! Не, не беше моя виновността. Не, аз няма и не би трябвало да нося виновността, която е на Лари Насър. "

Байлс беше измежду 140-те състезателки, които свидетелстваха против Насар, а той получи присъда от 300 година отнемане от независимост.

„ Не желая друга млада гимнастичка, олимпийски играч или който и да е човек, да изпита ужаса, който аз и стотици други преживяхме, а и продължаваме да изживяваме и до през днешния ден, поради Лари Насър, съобщи Байлс по време на процеса против Насар. - Ние страдахме и продължавахме да страдаме, тъй като нито една от институциите, измежду които и ФБР, не направиха нужното, с цел да ни защитят. Заслужаваме отговори. Насър е там, където му е мястото, само че тези, които му го разрешиха би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Ако не се случи, това ще продължи да се случва и в други олимпийски спортове. ”

И като че ли за Симон трагичните моменти и триумфите вървят ръка за ръка. По-големият й брат Тевин беше упрекнат в ликвидиране. Той беше задържан поради пукотевица на новогодишно празненство за посрещането на 2019 година, в която трима души починаха, а още двама ранени. Тевин беше разпознат от полицията като стрелеца, а самият той твърдеше, че е почтен. Шест седмици след ареста на Тевин Симон беше безапелационна на международното състезание в Щутгарт с пет трофеи. През 2021 година Тевин беше оневинен, откакто съдията реши, че прокурорите не са показали задоволително доказателства, с цел да го осъдят за тройно ликвидиране.



Но около драмите се промъква и щастието в живота на Байлс. Тя откри своята половинка в живота - играча по американски футбол от Хюстън Тексанс Джонатан Оуенс. Двамата се ожениха през април, а булката беше с рокля за единствено $120, която тя поръчала по неотложност от уебсайт за доставки. „ Ще имаме други тоалети за същинската женитба отвън Съединени американски щати. Тази беше просто пред закона “, изясни Байлс.

С Джонатан се сгодиха точно на 14 февруари 2022-ра. “Пандемията ни оказа помощ да се опознаем. Имахме време единствено за нас, което направи връзката ни по-силна “, описа Оуенс. Двамата се срещнаха през 2019 година, само че публично започнаха да се срещат посредством приложението за запознанства Raya през март 2020 година Носителката на три награди Спортен оскар Байлс беше тази, която инициира първия ход.

А какво следва... Олимпийски игри в Париж следващата година.

" За Париж мога да кажа, че ще направя всичко допустимо да съм там, само че не знам дали като спортистка или като фен ", съобщи Байлс, на чието име са кръстени най-сложните детайли на земя, греда и прескок.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР