"Да си кажем истината: магистрала „Струма“ по проект трябваше да

...
"Да си кажем истината: магистрала „Струма“ по проект трябваше да
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Нечии интереси пренасочиха „Струма“ през разкопките

"Да си кажем истината: автомагистрала „ Струма “ по план трябваше да мине по различен маршрут, не където са в този момент разкопките на римското населено място. Трасето минаваше през или около някакъв стадион. Проверете за какво и кой е изместил посоката ", съобщи проф. Николай Овчаров в утринния блок на телевизия On Air. Той отбрани тезата, че не би трябвало да се трансформира трасето на автомагистралата. Разкопките били разкрили римско село. Важните разкрития можело да се запазят и реалокират малко настрана. Археологът даде образец с Рим, където за разширение на главните улици са потърпевши скъпи монументи.
Оказва се, че в Агенцията „ Пътна инфраструктура “, са знаели за археологическите находки преди повече от година. Оттам обаче не са сложили въпроса за разискване и приемане на решение, а са си затраели. Чак когато обществеността в Благоевград се подвигна да отбрани разкопките и да изиска смяна на маршрута на „ Струма “ тематиката се трансформира в скандал.
Премиерът Борисов укори преди дни локалните хора, че не са протестирали преди година. Тогава трябвало да слагат настояванията си. Преди година обаче хората не са знаели каква е обстановката, нито какво тъкмо се разкрива подземен. Знаели са от АПИ, само че са мълчали, надявайки се, че всичко ще мине спокойно и безшумно. Знаел е и министър Николай Нанков. Той също се прави на сюрпризиран от сегашните митинги, само че е знаел за казуса от дълго време. Просто го е скрил от премиера, считат осведомени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР