Да си жури в който и да е телевизионен формат

...
Да си жури в който и да е телевизионен формат
Коментари Харесай

Защо шеф Таралежков смята, че звезди Мишлен ще получим с кюфтета, отколкото със софийско суши

Да си жури в който и да е ефирен формат е самобитна купа за това, че си достигнал високите равнища в своята професионална област. Шеф Александър Таралежков - жури в сегашния сезон на MasterChef, несъмнено е образец за това.
 Илиан Кустев в MasterChef 2023 – новото предизвикателство пред шеф-готвача
Луда глава в кухнята – началник Кустев провокира всички в MasterChef

Новият член на журито за Пиер Гарние, за Монк и за нещата, които хората не знаят за него

За малко време той основава и създава сполучливо личен ресторант Dolma Bar в Маргейт, Англия, разгласява свои предписания в Guardian, а към този момент работи по кулинарна книга, както и по платформа за развиване на кулинарната просвета.

Шеф Таралежков обаче е наясно, че да си жури е голяма отговорност, тъй като не просто оценяваш гения на участниците, само че и възпитаваш усети у феновете. Не липсват и изненади. " Беше ми извънредно изненадващо, че единствено като гледах от подиума и пробвах ястията, супер бързо разбрах кой какво чувство има за храната, даже чисто като точност на вкусовите усещания. "
 Снимка 637638

Извън MasterChef пък го изненадва " вманиачеността " по тематиката за заведенията за хранене със звезди " Мишлен " и за какво нямаме такива в България. " Рядко някой задава въпроса желаеме ли ги тези звезди? Трябват ли ни? Чувам всякакви нелепи мнения около себе си от рода на: " С кюфтета ли ще спечелим звезда? " Ами да - тъкмо с това! Няма да е със софийско суши, мога да подсигурявам. "

Александър Таралежков има ясна позиция за това къде на международната кулинарна карта се намира българската кухня - съгласно него тя е супер, просто не намира верния израз в ресторантска среда, като че ли ресторантьорите се срамят от това да предложат " елементарни " кюфтета, сарми, мусака.

Но казусът не е единствено в заведенията за хранене. " Най-голямо значение имат производителите и доставчиците. След това има значение и културата на обслужване. "

Може би тъкмо поради тези фактори или макар тях най-любимата улична храна в България на началник Таралежков е принцесата. Няма някакво обичано място, само че персонално би създал идея с принцеси на грил. Вярва и че в принцесата има доста пространство за креативност - " с разнообразни типове месо, сирена, подправки ". Че даже и с черноморски скариди и рачешко месо.
 Снимка 637637

Каква е философията на Dolma Bar и кое е най-популярното ядене в ресторанта ви?

С Dolma Bar сполучливо сътворих една идея, един свят, който беше напълно плод на въображението ми. Много хора там си мислят, че подобен вид заведение е доста публикувано на Балканите - сервиращо сарми и долми, пълнени и свити гозби.

В ресторанта се опитваме да се придържаме към минимално разхищаване, компостираме в нашия имот, като затваряме веригата и торим продуктите, които зареждат ресторанта. Гледаме да мислим и да се въодушевяваме световно, само че да имаме локално отношение към локалните артикули, производители, занаятчии. Най-вече да сме покрай природата.

Кимчи сармите са много известни - това са сарми, сготвени с корейско кисело зеле. Ползвам и мехлем от мангалица - една доста прелестна унгарска порода свине.

Какъв съвет бихте дали на човек, който занапред стартира да работи и гради кариера в света на кулинарията?

Да развива сериозното си мислене. Информацията съществува, само че филтърът би трябвало да сме самите ние.
 Снимка 637640

А какъв съвет ви се желае да бяхте получил преди да се захванете с готвене като бизнес?

Би ме се желало да знаех, че сега, в който отвориш личен ресторант, общественият ти живот завършва.

Споделете с читателите ни ваша обичана рецепта.

Напоследък постоянно ме питат за това, няма да останат предписания за книгата. Ето една доста елементарна - това ядене е доста интуитивно и може да се подготви и без точна рецепта.

СВЕЖА ДОЛМА

Сурова чушка цялостните със примес от цедено кисело мляко, козе сирене, масло, орехи или други ядки, и кора от лимон. Добавяте доста копър и магданоз на ситно. А когато имате останали подправки, които плуват на дъното на буркан с кисели краставички (или каквато там туршия живее в тъмния ъгъл на хладилника ви), сложете и тях. Малките зрънца синап и други мерудии ще издигнат това ядене на друго равнище - дребни зрънца вкусова детонация, плюс контрастна текстура. А няма и да ги похабите.

Пълните чушката и деликатно я нарязвате на шайби. При пълненето оказва помощ да отрежете връхчето на чушката, с цел да позволите на въздуха да минава свободно, до момента в който цялостните. Нареждате в паница и завършвате със зехтин.

Ако имате шанса да приготвяте ястието в топъл летен ден, ще е добре да сложите пълнените чушки в хладилника, преди да ги нарежете.

MasterChef е всеки петък и събота от 20 ч. по bTV
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР