Да си искрен е трудно нещо. Още повече, когато живеем

...
Да си искрен е трудно нещо. Още повече, когато живеем
Коментари Харесай

Спазваме ограниченията от страх пред смъртта, лозунгите са лицемерие

Да си откровен е мъчно нещо. Още повече, когато живеем във времена на двуличие. Христос упреква фарисеите в показност, акцентирайки им вътрешните недостатъци и неточности, покривани с външна показност. Поводът е, че си мият ръцете до лактите, с цел да покажат какъв брой държат на чистотата, само че вътрешният им свят надалеч не е толкоз чист, съгласно Божият наследник.
В сложни времена живеем и вярата ни е по-нужна от всеки път. Но по какъв начин да я имаме, когато всеки таи недоизказани неща, подозрения и несъгласия?

Истината непрестанно се сблъсква с операции и неистини. А обстановката не допуска към огромни взаимни отстъпки. Защото нещо доста неприятно витае във въздуха.

Доброволци оказват помощ в „ Александровска “. Чудесно. Но още през първият ден дават изявленията и повтарят натрапчиво коя организация съставляват, кой съюз и прочие Не са ли там от човешки подбуди? „ Пример “ дава и шефът на болничното заведение проф. Костадин Ангелов: Благодаря особено на българското държавно управление за отпуснатите по хиляда лв. за медиците на първа линия. А можеше благодарностите да съм към данъкоплатците, тъй като парите са техни, а не на Борисов и Горанов. На тях да благодари професорът. Да се поставят на властта като желаят, само че не по този начин отблъскващо.

От огромна болница отвън столицата дават репортажи по какъв начин управлението основало съвършена организация. Само че медици от същата болница се обадиха, че преди месец са продадени аварийните защитни средства на австрийска фирма… Не знаем дали е правилно, тъй като нямаме документи, само че лекари го оповестяват и звучи гадно. Може да платим прескъпо!

Светия синод твърди, че няма заплаха вярващите да се събират в храмовете, в случай че съблюдават известно разстояние между тях. Лъжичката за причестяване била сребърна и миряните нямало да се заразят. Какво е това? Търговци в храма? Фарисеи? Затвориха храмовете в Италия и Испания, във Франция, Чехия, Полша. В Иран и Турция затвориха джамиите и не разрешиха поклоненията. В Украйна също. БПЦ очевидно има други указани…

Държавният запас продавал здравна инсталация за обдишване, тъй като била остаряла . Но началник от организацията отхвърля да отговори дали извадената от запасите техника е сменена със модерна. Как да не се съмняваме, че там нещо не е наред?

Лекари и медсестри от Втора градска болница всеобщо подават оставки. Нямало условия да се лекуват инфектирани с ковид, нямало защитни средства. Медиците не отхвърлят да работят, само че желаят хората да знаят истината. Веднага пуснаха кметицата Фандъкова, която изяснява, че тя и общината създали всичко, което би трябвало. Всичко. Зрителите са разграничени – едни упрекват медиците, другите – Фандъкова. Как да разберем кой крив и кой прав? Засега ни внушават, че Фандъкова постоянно е права. Пък и била брачна половинка на доктор и ги разбирала тези неща, - сподели самата тя. Не сподели единствено в случай че се наложи във Втора градска ли ще отиде или в Правителствена болница в „ Лозенец “? Щото нашите политици по този начин са привикнали: дават ум на тъпите жители, а те – в мерцедесите и хайде при проф. Любомир Спасов в 5-звездния болничен хотел…

Бизнесмен подарява животоспасяваща техника , само че с изискване негови чиновници и околните им да имат преимущество пред останалите нуждаещи се. Плюят го, поздравяват го… Какво е мерилото?

Частни лечебни заведения били подготвени да се включат в битката с ковид, само че ако… Една отказала през вчерашния ден да одобри мъж с остри болки в корема, тъй като преди този момент минал през болница, където има пациенти с ковид.

Проблемът с реанимациите е огромен: броят на леглата, лекарите и сестрите не стигат. Няма да могат да поемат болните, ако/когато ситуацията ескалира. Какво вършим? Тогава ли ще се взема решение всичко на пожар?!

България е отказала доставянето на медицински маски и защитно облекло по социална поръчка на Европейския съюз. Това бе оповестено на брифинг на Европейската комисия в понеделник. Отказали? Но нали има крещяща потребност от такива? Да не би да се разчита, че поръчките ще бъдат дадени тук на „ свои “ компании, с цел да захлебят от рецесията? Не би трябвало ли прокуратурата да проверява за какво някой водещ мозък е взел това причудливо и необяснимо решение?

„ Звезди “ от шоубизнеса, артисти, спортисти, фитнес инструктори, поп и фолк реализатори загрижено повтарят да си седим у дома и да съблюдаваме разпоредбите. Същите са от студио в студио, от медия в медия и ръсят препоръки. Повечето от тях намерено популяризират своя артикул и лица. И по традиция са обидно обикновени. Има неща, които вредят по-дългосрочно от всеки вирус…

Министри дават изявление след изявление, МВР-началници, политици и основният прокурор са герои на репортажи и брифинги. Показват огромна угриженост. Сигурно я има загрижеността, само че тази показност е подозрителна. Дали няма да разчистват сметки в мътилката око сложната обстановка?

И още веднъж стигаме до парадокса: в България има над 400 лечебни заведения, само че се оказва, че единствено няколко имат естествени условия за борба с ковид. И все пак болшинството от българите демонстрират забележително гражданско схващане и съблюдават спуснатите правила. Други не биха търпели.

Съпричастността би трябвало да е подбудена от обич, а не от предпочитание да впечатлиш другите с изкуствена праведност.

Става дума за болест, сложна борба и… гибел. Честно казано страхът идва от заплахата от съдбовен край. Този боязън ни кара да съблюдаваме рестриктивните мерки, не толкоз съзнанието. Хората са егоисти и мислят първо за себе си. Лозунгите и мъдрите изречения са повече двуличие. Няма значение дали това се признава или не.

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР