Да си българин и да продаваш висша мода в Щатите,

...
Да си българин и да продаваш висша мода в Щатите,
Коментари Харесай

Българка с награди за висша мода в Щатите

Да си българин и да продаваш висша мода в Щатите, с изобилието от фешън бутици, молове и онлайн магазини, е меко казано предизвикателство. Антоанета Балабанова обаче има вяра в себе си и самоуверено поема опасности. Преди да емигрира е одобрена художничка, прочут дизайнер и известна дама в стилните среди у нас. В Щатите е принудена първоначално да поправя облекла и да гледа възрастни хора, само че настойчиво следва пътя си. Допреди месеци беше безспорен шлагер с висшата си мода в щата Аризона, а след това стартира от нулата в щата Мичиган и продължава да печели известност и награди.
 10-3  10-4  10-5  10-2  10-7  10-12  10-13
На 24 февруари Антоанета Балабанова завоюва оскар за „ Дизайнер на годината” на щата Мичиган. Това се случи на премиите Red Carpet Concierge International в Чикаго – съревнование, съпътстващо холивудските оскари. „ Оценката е доста огромна, тъй като аз съм нова за щата Мичиган и все пак бях измежду номинираните – вълнува се Антоанета. – Четирима българи получихме оскари в разнообразни категории, и това е огромен триумф за България.”
През 2017 година Антоанета печели премията „ Дизайнер на годината” на щата Аризона. „ Преместих се в Мичиган в края на предходната година, тъй като обичам смяната и считам, че човек би трябвало да пътува и търси нови предизвикателства… както се реалокирах преди 14 години от България с сполучлив бизнес и два бутика в центъра на София – смее се Антоанета. – Живях 13 години във Финикс, Аризона, и още веднъж усетих нужда от нови неща, нови контакти.”

Влюбила се в облеклата заради… копчета

Антоанета признава, че модата постоянно е била в живота й от най-ранно детство. „ Сега, когато се връщам обратно и към живота ми в България, имам възприятието, че това се е случило с мен в някой различен мой живот – стартира описа си Антоанета. – Май постоянно съм желала да се занимавам с мода… Бях напълно дребна, двегодишна, когато получихме колет с детски дрешки за мен и сестра ми от Америка. Изпращаше ни ги сестрата на дядо ми, която живееше там. До ден сегашен си припомням по какъв начин изглеждаха, даже помня, че имаха надписи по копчетата. Тогава нямаше такива копчета у нас и бях доста впечатлена. После в годините, когато нямаше нищо по магазините, а си млад, искаш да не се сливаш със сивата маса, започнах да си шия неща за мен, за другари. Направих си абитуриентската рокля, след това сватбената. Продължих да върша тоалети на другари за техните специфични моменти и доста плетени произведения за СБХ, рисувах. Беше прелестно време и бях заобиколена с невероятни хора.”
Тя приключва учебно заведение за приложни изкуства и стартира работа в фешън къща „ Рила”. Завършва и текстил и мода в Художествената академия. Оттогава датира и другарството й с дизайнера Галина Михалева – цели 30 години. „ Галина отпътува за Америка незабавно след завършването, а аз отворих първия си бутик на площад „ Народно заседание “, след това още един на ул. “Цар Симеон ”, станах член на Съюза на българските художници, участвах в ревюта и бях номинирана за “Златна игла ”, раздел “Авангардна мода ”. Едва през 2004-та взехме решение да се преместим в Америка. Обичам опитите и всичко ново. Тогава не знаех още какъв брой мъчно ще бъде”, спомня си Антоанета.

Зад Океана гледала старци и кърпила

През 2004 година тя се озовава в страната на неограничените благоприятни условия. „ Когато пристигнеш и не знаеш езика, се сблъскваш с действителността и нещата са доста сложни – споделя дамата. – Трябва да се заплащат сметки, битката, лишенията и компромисите са доста. Работех на две места, денем поправях облекла, през нощта гледах възрастни хора и ходех на курсове по британски. „ Тя, която караше приятелите ни в Холандия и в Италия и под дърво и камък по света да онемяват от удивление пред креативния й талант и да си купуват без да се пазарят превъзходните й блузи, пуловери, палта, рокли… се занимаваше с корекция на облекла, с кърпене. И в никакъв случай, но в никакъв случай не изхленчи”, написа за нея във фейсбук приятелката й, журналистката Даниела Горчева.
„ Срамна работа няма, само че това доста пречи да се развиваш в региона, в която искаш да успееш. За миг забравяш кой си и за къде си тръгнал, за какво си тук. После минава доста време, до момента в който се намериш и продължиш по пътя си, само че за фантазиите няма време и разстояние. Рано или късно това, което носиш в себе си, се демонстрира. Разочарованията също те обогатяват и те вършат по-силен.”
В Аризона Антоанета не е сама, там е нейната другарка Галина Михалева, при която отсяда първоначално. После двете дружно създават бутика на Галина – Galina Couture в Скотсдейл, Аризона, като Антоанета живее във Финикс. „ Работех взаимно с Галина в нейния бутик, само че тъй като стилът ни на работа е доста непосредствен, нямаше проблеми с изработването на общи колекции”, споделя Антоанета. По това време Галина преподава мода и нови технологии в Сингапур, а Антоанета работи с клиентите на бутика и поддържа равнището. Дрехите на марката са висша мода за публични мотиви и се отличават с помпозност и артистизъм. Характерни детайли от стила им са играта с геометричните детайли и дължините. Елегантните си модели с обилна украса двете българки дефинират като художествена мода.

Звезди обличат нейни рокли

С неповторимите дрехи висша мода на Антоанета доста звезди в Съединени американски щати се появяват на блестящи всемирски приеми и даже на аления килим на оскарите. Изработвала е рокли за няколко Мис Аризона, за именитата дамска група Sisters Sledge. През 2017 година с неин тоалет на церемонията в нощта на оскарите е облечена Кайла Уебър, брачната половинка на холивудската звезда Винс Вон. Кайла намира тоалета в бутика на марката в Скотсдейл. При това си купува не една, а четири рокли от най-новата сбирка на Антоанета.
„ Облеклата ми са бутикови, от облекла за всеки ден, само че съобразени с клиентите и минали през моята хармония, до вечерни дрехи и сватбени рокли – изяснява дамата. – Съчетавам разнообразни структури на платовете и други техники, като рисувана коприна, тъкани детайли, обработка на текстила. Вграждам и бижута. Сега в Мичиган работя под личното си име – Antoaneta Balabanova Couture. В Мичиган, несъмнено, се постанова да се приспособявам, а оскарът доста ми оказа помощ за основаването на нови контакти. Да, смелост е да правиш мода за американци, най-много поради това, че тук мода няма. Магазините са цялостни, интернет, огромни разпродажби. Затова заложих на облекла уникати, пробвах се да трансформира отношението на американците към стила и модата. Не може да вървиш на опера по дънки… Тук хората с пари и благоприятни условия радикално се разграничават от тези в България – никой не показва благосъстояние, в противен случай, провеждат събития и подкрепят разнообразни дела. И нещо доста значимо – почитат те поради това, което си, за качествата, които притежаваш. Вярват ти!”
В Мичиган Антоанета живее в къща в дребното градче Кингстън, „ измежду гората”, на 2 часа път от Детройт, дружно със сина си и майка си. „ Исках да съм по-близо до природата”, изяснява избора си дамата.

Силно BG наличие

Седем номинации и 4 оскара тази година са за българи на премиите Red Carpet Concierge International. Освен Антоанета Балабанова, оскар за „ Международен дизайнер на годината” получи Иван Донев. Със статуетки за публицистика бяха отличени две българки. Диана Чолакова получи премията Best Creative Social Media, или най-хубава изобретателна публицистика в обществените медии, а Анелия Петров – за „ Журналист на годината на щата Мичиган”.
Наградите Red Carpet Concierge International се организират всяка година като събитие, съпътстващо премиите „ Оскар “. Това е организация, основана от Сандра Смит, която е откупила правата за холивудските оскари. Тя има правото да употребява името Oscar Documentary. Състезанието се организира в Чикаго, там е седалището на организацията. Правят го за 9-а година. Има 35 категории, които са по-различни от холивудските оскари и включват всички типове изкуства. Има номинации за кино, телевизия, спектакъл, музика, фешън дизайн, балет, публицистика. Наградите не са за създатели от цяла Америка, а се раздават за щатите Илинойс, Мичиган и Луизиана. Седморката българи е от щата Мичиган и са номинирани от Диана Чолакова. Състезанието се организира самостоятелно за всеки щат.
Иван Донев е един от най-изявените български фешън дизайнери зад граница. Той е първият наш дизайнер, показал своя сбирка на седмицата за висша мода в Рим. Миналата година стана и първият български дизайнер, посочил своя сбирка в Royal Albert Hall – най-голямата зала в Лондон. Дебютира единствено година откакто приключва академията за мода в Италия “Koefia” и бързо печели десетки фешън награди в разнообразни краища на света – Китай, Египет, Турция, Португалия и Катар. Създава и костюмите за кино лентата “Децата на Маам” с присъединяване на легендата Франко Неро. Има лична линия, работи с кино продукции, доцент e и преподава в международни университети и академии, постоянно е канен на едни от най-бляскавите международни фешън събития.
Другата наградена българка – Анелия Петров, преди да се откри в Щатите, е работила за разнообразни медии у нас. Днес написа за български медии в Америка и у нас.

Родолюбивата задача на Галина Чолакова
 10-14  10-10  10-9
Заслуга за мощното наличие на българи на тези и други награди има българският дизайнер и публицист Диана Чолакова от Мичиган. От години тя поставя доста старания, с цел да научат американците какви изключителни гении са българите в Съединени американски щати. Тя е част от отбора, който тази година е определил номинациите. Интернационален координатор е на сп. Red Silk Carpet Magazine, издание на уредниците на Red Carpet Concierge International.
„ Радвам се за четирите оскара, тъй като имаме доста забавни създатели в Съединени американски щати – споделя Галина. – Исках да насоча вниманието на американците към надарени българи в щата Мичиган, да ги срещна по-детайлно с творчеството на сънародниците ни, тъй като ние го заслужаваме. Сега около тия оскари ужасно доста хора чуха за България, някои от тях за първи път. Тази година уредниците на паралелните оскари ме потърсиха, с цел да предлагам стойностни български създатели в разнообразни категории и аз показах 7 имена.”
Диана е приключила художествено учебно заведение, учи театрална рецензия във ВИТИЗ и публицистика в СУ. Работила е в разнообразни български медии, била е водеща на 3 излъчвания по БНР. В Детройт тя основава школата за български език, обичаи и изкуство „ Аз съм българче ”. През 2007 година двамата със брачна половинка й проф. доктор Боян Димитров са определени за „ Българи на годината в Съединени американски щати ” от Института по антропология в Саут Лейк, щата Юта. В института българката Лолита Николова приготвя книга за Диана Чолакова, търси забавни сънародници в Щатите и написа за тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР