Да се забрани рекламата на нездравословни храни и напитки и

...
Да се забрани рекламата на нездравословни храни и напитки и
Коментари Харесай

Забранява се рекламата на нездравословни храни

Да се забрани рекламата на нездравословни храни и питиета и присъединяване на деца в промотирането на генно-модифицирани храни. Това взеха решение депутатите на първо четене, откакто гласоподаваха измененията в Закона за храните. 102-ма народни представители поддържаха на първо четене поправките, 29 се въздържаха, а един беше срещу.

Според вносителя задачата на новия закон е да подсигурява висока степен на отбрана на здравето и ползите на потребителите във връзка с храните и да обезпечи използването на правото на Европейски Съюз и националните ограничения в региона на храните. Депутатът от ГЕРБ Андриан Райков изясни, че законът ще регламентира търговията с храни от разстояние, както и главните условия във връзка с пакетирането, представянето, етикетирането и рекламата на храните.

Текстовете вкарват процедури за регистрация или утвърждение на обекти за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни.

Предвижда се основаване на обществен народен указател на бизнес операторите и обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни. Той ще се поддържа от Българската организация за сигурност на храните на интернет страницата й.

Ще бъде основан и обществен народен указател на фирмите, бутилиращи минерална вода и на пуснатите на пазара храни. Отделно непрекъснат съвещателен съвет към министъра на опазването на здравето ще следи признаването и стартирането на пазара на натурални минерални и изворни води.

Етикетите би трябвало да са на български език, без в допълнение облепване с информация, друга от първичната, с което да се скрива даже част от първичното етикетиране.

Въвежда се експлицитна възбрана за рекламирането на храни и питиета, съдържащи съставки и субстанции с хранителен или физиологичен резултат като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не дават отговор на условията за здравословно хранене. Няма да е позволено деца да се включват в рекламите на генетично модифицирани храни и на храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от малчугани.

За първи път се регламентират условията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на транспортните средства за превозване на храни от скотски генезис и на храни от неживотински генезис като брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения. Регистрацията ще се удостоверява със стикер.

От Българска социалистическа партия обаче показаха терзания, че със законопроекта или способният орган ще си затвори очите и ще раздава стикери за превоз на храни на колите, или цели региони ще останат без доставки на храни.

Предвидено е и основаването на Национален съвет по храните като непрекъснат съвещателен орган, координиращ държавната политика в бранш " Храни ", с присъединяване на представители на всички заинтригувани страни.

В закона е заложено повишение на размера на глобите, налагани за нарушаване на наредбите на закона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР