Да се възроди образът на Дядо Мраз за сметка на

...
Да се възроди образът на Дядо Мраз за сметка на
Коментари Харесай

Проверка на факти: Дядо Мраз или Дядо Коледа носи подаръците преди 9 септември 1944?

Да се възроди обликът на Дядо Мраз за сметка на този на Дядо Коледа - за това приканват консуматори на обществените мрежи в свои изявления. Те настояват, че Дядо Мраз не е привнесен от Съюз на съветските социалистически републики, а е съществувал като традиция още при започване на 20 век в България.

Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че изказванието е манипулативно. Дядо Мраз фактически съществува в България и преди 1944, само че обликът му е друг от руския му адаш, който раздава дарове на Нова година.

Вижте детайлностите:

Потребители на Facebook популяризират еднакъв текст, в който написа - " Кой глупак вкара лъжата, че дядо Мраз е комунистическа небивалица и наложи " нелепицата дядо Коледа "? Към него е прикрепена и фотография от 1930-та година, на която се вижда плевенски магазин за облекла, наименуван " Дядо Мраз ". Като " доказателство " показват и че Елин Пелин написа своето стихотоворение " Дядо Мраз " още през 1910-а година, а в българската традиция Коледа или Колад в никакъв случай не е бил дядо, раздаващ дарове.

Само една от многочислените идентични изявления е споделяна над 4 хиляди пъти и харесвана над 800.



Съществувал ли е Дядо Мраз в България, преди да бъде натрапен от Съветския съюз?

Да! За това свидетелстват фотоси и реклами от началото на предишния век. Елин Пелин написа стихотворение и роман с героя Дядо Мраз. На него са отдадени още стихотворение на Гео Милев, както и роман от Йордан Стубел.



Проф. Милена Беновска е етнолог, откривател на българския фолклор. Работила е в Българска академия на науките и в Югозападния университет " Неофит Рилски ". Тя е безапелационна, че обликът на Дядо Мраз от началото на 20 век не е обвързван с подаръците за положителните деца и е друг от руския му адаш.

" Това е напълно несъмнено - Дядо Мраз като персонификация на студа и зимния сезон. Това изключително проличава от описа на Елин Пелин, където се приказва за четирите сезона. Тоест, Дядо Мраз там е комплициран в подобен подтекст, че не може да има две четения. Той явно е въплъщение на зимния сезон и студа ", показва проф. Милена Беновска.



На същото мнение е и Милен Вълчев, основен организатор в секция " Нова история на България " в Регионалния исторически музей на Хасково.

" Този Дядо Мраз си има чувал, само че в него няма дарове, а в него има скреж. Този скреж той разхвърля на полето, с цел да се образува снежна завивка, с цел да може да изникнат плодовете - т.е. Дядо Мраз е обвързван с плодородието ", показва Милен Вълчев.

Именно тъй като Дядо Мраз е обвързван със студа, той е известен в комерсиалните среди и се употребява като марка на зимни облекла. В Регионалния исторически музей на Хасково пазят реклама на магазин " Дядо Мраз " за вълнени жилетки и костюми, оповестена в град Ямбол при започване на 20 век.



Нашият екип се свърза и с дамата, притежател на фотографията с магазина " Дядо Мраз ", която се популяризира в обявата в обществените мрежи.

Невена Цанева твърди, че я е купила от търговец на антикварни артикули. Изображението е разказано от ДА " Архиви ", откъдето удостоверяват, че магазинът фактически е съществувал в гр. Плевен, а изображението е от 1930.



В Държавна организация " Архиви " се пази и реклама.



Откъде идва руският Дядо Мраз?

Руската фолклорна традиция за Дядо Мраз е от средата на 19 век. Тогава Мороз Иванович живее в гората. Постепенно той стартира да раздава дарове на децата и е обвързван с Рождественските празници.

През 1929-та е неразрешен в Съюз на съветските социалистически републики, с цел да се възроди още веднъж през 1935-та, само че като част от Новогодишните празници и зедно със Снежанка, показва проф. Беновска. Десетина години по-късно идва и в България.

" По-късният облик от руско време е мощно политизиран, за разлика от този през 19-и век и докъм 20-те години на 20-и век. Този празник, обвързван с Дядо Мраз, идва да избута Коледа като обвързвана с християнските обичаи и го реализира в забележителна степен. Той е част от целия план за изличаване на традциите и тяхната връзка с религията, план за налагане на новия социалистически човек, за който религията е опиат ", споделя проф. Милена Беновска.

Проверката ни продължава в Държавния списък, където ни демонстрират вестници, стихотворения, оперети, детски пиеси и разкази от известни тогава писатели. Сред тях е и ръкописът на стихотворението " Олелия с Дядо Мраз " на детския създател чичо Стоян (Стоян Попов).



В него външният тип на Дядо Мраз наподобява на различен воин - Снежния човек:

" С нос червен от наедрял морков и калпак от ръждав тас

за бич в ръка му дават дълъг и заледен праз ".



В Държавния списък пазят и роман от сбирката на Стоян Чилингиров, озаглавен " Дядо Коледа ".



От документите се вижда, че сред 1900 и 1944 година съществува освен дядо Мраз, само че и дядо Коледа.

" Някъде на синора сред 19-и и 20-и век се появява този персонаж - ту като Дядо Мраз, ту като Дядо Коледа без ясно разграничаване сред двата и това остава до 44-та година, когато несъмнено по руски пример, където има единствено Дядо Мраз, а Дядо Коледа - по този начин да се каже - беше изхвърлен ", споделя доцент Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ".

За това свидетелстват и стиховете на Гео Милев - единият е отдаден на Дядо Коледа, а другият - на Дядо Мраз.



" България има своя Дядо Мраз и своя Дядо Коледа преди 9 септември. Двамата старци са си съжителствали спокойно и безшумно. С идването на комунистическата власт след 9-и септември двамата старци са замразени и на тяхно място идва руският Дядо Мраз дружно със Снежанка ", споделя Милен Вълчев от Историческия музей в Хасково.



Как Дядо Коледа става част от българската традиция?

Персонажът на Дядо Коледа също е привнесен у нас. Първообразът му е се свързва със свети Николай, прочут като Санта Клаас в Нидерландия. От Западна Европа Дядо Коледа доближава и до следосвобожденска България. Освен, че следи за послушните и непослушните деца и раздава подаръците, Дядо Коледа има още една основна разлика с Дядо Мраз.

" Наложен е върху името на българския рождественски празник - Коледа. Стъпва върху локалните показа за Коледа като национално име на Рождество Христово ", показва проф. Милена Беновска.

Тя обръща внимание, че посредством умишлено подбрани единични обстоятелства в обществените мрежи, не могат да се вършат генерални систематизирания.

" Имаме две стихотворения, две разказчета и една фотография на магазин. И оттова изобретихме родна българска традиция на Дядо Мраз. Очевидно, че това е лъжливо резюме ", показва проф. Беновска.

Заключение: Твърдението, че Дядо Мраз е част от остарялата българска традиция, а не " комунистическа небивалица ", е манипулативно. Дядо Мраз в действителност съществува в България при започване на 20-и век, само че обликът му не е този, който познаваме от социализма - не раздава дарове, а е въплъщение на студа и мразовитото време. Дядо Мраз от началото на предишния век съществува редом с Дядо Коледа, който идва у нас по европейски модел в края на 19-и, началото на 20-и век.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР