Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работа

...
Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работа
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа“ настоява за необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата

Да се вкара необлагаем най-малко в размер на минималната работа заплата, да се отстранен плоският налог, оптималният застрахователен приход от 3400 лв. и наложителното в допълнение пенсионно обезпечаване – това са част от предложенията за промени в данъчно-осигурителната система на България на Конфедерация на труда „ Подкрепа “. Идеите бяха показани на конгрес, проведен от синдиката и фондация „ Фридрих Еберт “.

В синдикалния разбор се показва, че в Европейския съюз осигурителните вноски, директните и косвените налози заемат по една трета от постъпленията, съобщи БНР.

В България данъчната система е радикално друга – главният дял в бюджетните доходи заемат косвените налози – над 48 на 100, а директните налози имат тежест от едвам 22 % в общите доходи, по отношение на 33 приблизително в Съюза.

Данък добавена стойност е главният налог, захранващ бюджетa на България. На него се дължат над 30 % от всички доходи в хазната, при приблизително 18 на 100 в Европейския съюз през 2021 година. За да се разпредели по-справедливо тежестта сред хората с високи и ниски приходи и с цел да се понижи сивата стопанска система, от „ Подкрепа “ оферират да се вкара напредничав налог върху общата годишна данъчна основа с оптималната ставка от 41%.

Сред другите оферти на синдикалистите е увеличение на обсега на приходите, облагани с осигурителни вноски, посредством облагане на приходите от капитал, както и въвеждане на понижени ставки на Данък добавена стойност за съществени храни и артикули, съпроводени с държавна стратегия за наблюдаване и надзор върху цените на тези артикули.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР