Да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор чрез

...
Да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор чрез
Коментари Харесай

Кабинетът отново одобри механизма за разследване на главния прокурор

Да се вкара механизъм за следствие на основния прокурор посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт утвърди държавното управление през вчерашния ден. Те към този момент бяха признати от кабинета и влязоха за разглеждане в Народното събрание, само че бяха гласувани единствено на първо четене. За да се гледат те и от новия 49-и парламент, държавното управление би трябвало да ги одобри още веднъж и още веднъж да ги внесе в Народното събрание.
Главният прокурор да се освобождава предварително и краткотрайно да бъде отстраняван не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), плануват измененията. Изборът на ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд да става с 13 гласа от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет, а не със 17, както е сега. Тук обаче ще има така наречен двойно болшинство и до избор от пленума ще се стига единствено, в случай че преди този момент множеството от съдийската гилдия в съвета гласоподават за същия претендент.
Променят се и критериите по отношение на съдията, който ще бъде краткотрайно изпълняващ длъжността прокурор, с цел да проверява основния прокурор. Той би трябвало да бъде с най-малко 12 години стаж и да е работил през последните седем години като углавен арбитър. Също по този начин да е арбитър във Върховен касационен съд или в областен, апелативен съд, само че с сан на арбитър във Върховен касационен съд. Съдиите в листата, от който да се избере кой ще проверява основния прокурор, би трябвало да дадат единодушието си да вземат участие в процедурата. 
Прокурорската гилдия би трябвало да назначи този арбитър като прокурор, само че процедурата е такава, че не би трябвало да откаже да го направи, както когато някой прокурор или арбитър става заместник-министър.  
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР