Да се улесни процесът по кандидатстване и да се стимулира

...
Да се улесни процесът по кандидатстване и да се стимулира
Коментари Харесай

Нови правила за финансиране на проекти за хора с увреждания

Да се улесни процесът по кандидатстване и да се подтиква по-широк кръг от профилирани предприятия и кооперации на хората с увреждания да аплайват по Програмата за финансиране на профилираните предприятия и кооперации на хората с увреждания, плануват промени в методиката за финансиране на целеви планове за тях, качени за публично разискване.

Промените се постановат, защото е открито, че доста от написаните в Методиката условия основават усложнения при кандидатстването и реализирането на целевите планове от профилираните предприятия и кооперации на хора с увреждания. От друга страна,  усложнената икономическа конюнктура в страната, включително повишаващата се инфлация, основават усложнения за някои от профилираните предприятия и кооперации на хора с увреждания в следствие, на които не малко работодатели с дълготраен опит в обезпечаването на работни места за хора с увреждания изпадат в несъстоятелност или разпродажба, или се постанова да освобождават от работа чиновници с трайни увреждания, си показва в претекстовете към плана.

Една от измененията касае финансирането на обучителни курсове за повишение на професионалната подготовка и просветителното ниво на наетите хора с трайни увреждания. Предвижда се да отпадане ограничаването за претенденти със списъчен състав до 10 индивида в това число, да аплайват за финансиране. Така предприятието ще може да кандидатства за финансиране на образования за всички чиновници, а освен за тези с увреждания.

С 20% се усилва финансовият предел за един образователен човекоден – от 200 на 240 лв., за компенсиране на инфлацията през последните години. Намалява се от 24 на 12 месеца условието новонаетите чиновници с трайни увреждания да не са били в списъчния състав  преди кандидатстване на предприятието.

Предлагат промени в правото на персонален помощник

Преференциите за откриване на работни места и наемане на хора с трайни увреждания са изменени, като е въведена опция за в допълнение финансиране от 6% от оптималната сума за съответния конкурс, за новонает или разкрито място след първото.
 istock istock
Лимитът за минимални държавни помощи е изработен по-гъвкав, като отпада директното слагане на оптимални граници. Срокът за наем на пространствата, които са предмет на капиталова активност е понижен от 8 на 5 години. Разширява се кръгът от вложения в границите на обществените планове, които към този момент включват „ цялата построена инфраструктура на профилираните предприятия (вкл. вътрешни пространства, фасади и покриви на здания, външни зони, които се употребяват за задачите на администрацията, производството, складирането, обработката и превоза на товари, отдих и отмора и други).

Опростяване се и съфинансирането от страна на предприятието, като остава единствено минимално дължим предел от 10% и отпадат комплицираните изчисления за преференциално съфинансиране.

Изискването за резистентност на работните места е редуцирано от 3 на 2 години, като отпада и  критерият за оптимален размер на касови наличия на предприятията, кандидатстващи за финансиране, който не ги допускаше до присъединяване в състезанието.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаПовече пари за децата с увреждания изиска омбудсманътМинистерството срещу помощник за всеки човек с увреждане финансиране планове хора с увреждания методика .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР