Да се удължи ли данъчният бонус за ресторантьорите и приложим

...
Да се удължи ли данъчният бонус за ресторантьорите и приложим
Коментари Харесай

Ресторантьорите в неизвестност – ще оцелее ли 9% ДДС, ще има ли данък бакшиш

Да се удължи ли данъчният бонус за ресторантьорите и използван ли е в България налог бакшиш? Според специалисти в сектора е необходим анализ на ставката от 9% Данък добавена стойност, въведена като антикризисна мярка.

Никой не мисли редовно, мисли се на парче, счита Желязко Каракашев, ресторантьор и учител в Колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна.

„ В държавната администрация са експерти по макроикономика. За тях са едни цифри. Никой не се напряга да седне да изследва структурата на ценообразуването в ресторантьорството, за разлика от търговията “, разяснява Каракашев пред БНР. „ Не вникват в детайлите “, насочва рецензии той.

„ В цяла Европа, може би към 80% “ заведенията за хранене са на личен режим “, акцентира Каракашев.

Обектите в страната не са идентични, не всички заведения за хранене са като в София и Варна, добавя той и предвижда, че до момента в който в столицата заведенията за хранене ще продължат да печелят, то доста от тях в страната „ ще умрат “.

Никой не е пресметнал косвените последици от прекъсването на един ресторант, а в страната заведенията за хранене са доста, показва още Желязко Каракашев. По думите му, „ когато Данък добавена стойност е 9%, работиш умерено “, а „ страната би трябвало да си гони неточните “.

„ Заради неточните да убият дребните, няма правдивост. “

Според Каракашев предлагането за облагане на бакшишите няма аналог.

„ Асен Василев, освен налог донос, измисли и налог милостиня. Това за бакшиша си е чиста милостиня “, изрази мнение икономистът и някогашен народен представител Мика Зайкова в предаването „ Хоризонт до обед “.

„ Това не е екзотика, а напряко порнография. Асен Василев няма пари и се чуди по какъв начин в допълнение да издои бедния български народ. Вече има желание да вдигне налога върху апартаментчетата, дето ги обитаваме от време оно. Панелките с 30-40-60%, а по-луксозните несъмнено два пъти и три пъти. Не може да искаш да сложиш налог върху пазарната цена„, съобщи Зайкова, която е дълготраен синдикален специалист. Тя крикитува неналичието на разискване и координиране на предлаганите данъчни промени.

„ Те са глухи и слепи за всичко, което не е това, което желаят. Ще стане огромно брожение„, предизвести специалистът.

novini.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР