Да се спре Шай Гилджъс-Александър е може би една от

...
Да се спре Шай Гилджъс-Александър е може би една от
Коментари Харесай

Когато не си най-силен, бъди най-непредсказуем. Един урок от НБА

Да се спре Шай Гилджъс-Александър е може би една от най-трудните задания в НБА през днешния ден.

Гардът на Oklahoma City Thunder не е най-бързият на своята позиция.

Не е и най-силният, нито пък има най-точната пукотевица от зоната за три точки. Но без подозрение той е минимум предсказуемият състезател в лигата.

По различен метод казано, той e неукротим, тъй като съперниците му не знаят какво ще последва.

Всъщност и той не знае, написа The Wall Street Journal в публикация, озаглавена Моделът на долни дрехи, който съблича останалите от НБА, която е отдадена на един от кандидатите за званието най-извънземен измежду извънземните през тази година.

" В 99% от случаите не знам какво ще направя. Наистина нямам визия ", споделя баскетболистът в скорошно изявление. 

Почти в средата на сезона тимът му има резултат 23-9, което е най-хубавият му старт, откогато Кевин Дюрант и Ръсел Уестбрук бяха част от франчайза.

Oklahoma City Thunder има образа на тим, който може да се бори за купата този сезон и да остане в този режим най-малко за известно време.

Този триумф трансформира 25-годишния канадец с име, което едвам се побира на гърба на потника му, в претендент за MVP и звезда в рекламните акции - Гилджъс-Александър е лице (и разсъблечен торс) на партньорството на лигата с марката за долни дрехи на Ким Кардашян Skims.

Но това, което се случва, когато излезе със синьо-белия екип на Thunder, най-вече вълнува баскетболните почитатели. Във вторник при успеха с 4 точки против водачът в Източната конференция Boston Celtics той забива цели 36 точки в коша на посочения за любимец именит отбор.

" Шай ти разрешава да сгрешиш ", разяснява Джамал Кроуфорд, някогашен състезател в НБА и сегашен анализатор на TNT Sports. " Знаеш, че каквото и да направиш, той ще извади нещо от торбата с трикове ".

В днешно време НБА слага нови стандарти за успеваемост в нахлуване с всеки минал сезон. Но единственото нещо, което е в дефицит, е спонтанността.

Най-добрите играчи просто създават разнообразни придвижвания и ги ползват безпощадно. Пример за това са стрелбата от тройката с крачка обратно на Лука Дончич и вихрените физически офанзиви на Янис Антетокунмпо.

Отборите разчитат на общ набор от най-хубави практики, защото революцията в разбора ги научи кои подходи да ценят най-вече, тъй че всички търсят едни и същи похвати – като освобождението на човек на тройката и чиста пукотевица, ход с най-голям евентуален коефициент на потребно деяние.

И този метод в действителност счупи върховете, макар че е малко отегчителен.

" Това е лига на подражателите. Всички работят върху стъпката обратно. Всички тимове стартират малко да си наподобяват ", споделя Кроуфорд. " Шай е освен добър, само че и занимателен - той внася друг детайл. "

Характерният метод

Гилджъс-Александър стига по присъщия за него заобиколен път до първите редици на НБА.

Като деветокласник в учебно заведение " Сейнт Томас Мор " в Хамилтън, Онтарио, той не съумява да влезе в състава на младежкия тим и се оказва в този на „ новаците ". След като израства до метър и половина, той остава любопитна кандидатура в листата с гардове.

" Беше хърбав, изнасяше топката пред себе си и я дърпаше обратно ", споделя Крис Еберсол, който оказва помощ за провеждането на лагера " Баскетбол без граници " през 2016 година, където младежът Гилджъс-Александър се отличава за първи път, a триумфът му обърква присъстващите скаути.

" Някои хора гледат на неортодоксалното придвижване като на нещо неприятно. Очевидно е, че точно това обаче се е трансформирало в неговата най-силна страна през днешния ден “, споделя Еберсол.

След една година в тима на Университета в Кентъки, в която от запаса се превъръща във втория водещ изпълнител на тима, Гилджъс-Александър се озовава в тима от НБА Los Angeles Clippers през 2018 година Като новобранец той показва задоволително искра, с цел да може актуалният му тим да го одобри като част от договорка за най-голямата си звезда (и досегашна такава на Clippers) Пол Джордж.

Пет сезона по-късно Thunder са безусловно действителен кандидат за купата в НБА. Те са вторият най-млад тим в Западната конференция - и вторият най-хубав в класирането.

Междувременно Гилджъс-Александър трансформира каталога си от трикове и завъртания в най-адаптивната опасност в нахлуване в баскетбола, противопоставяйки се на трендовете.

Въпреки че до началото на мачовете във вторник той е стрелял едвам по 3,4 тройки на мач - незабележим брой за водещ гард, Гилджъс-Александър е хегемон в трапеца, както и в постоянно подценявания бранш на паркета тъкмо след дъгата за три точки (известен като дълги две). Но неговите достижения (и убеждения) в последна сметка побеждават универсалната математика - никой треньор или началник няма да се откаже от 31,2 точки на мач при 55% пукотевица.

" Всеки фронт офис, всеки анализатор се стреми към успеваемост ", споделя той. " Затова имам вяра, че в случай че правиш нещо задоволително дейно, никой няма да ти каже да спреш да го правиш. "

Тази позиция съответствува с метода, който звездата от НБА и прочут обожател на модата, ползва и на стилните сцени в Париж и в телевизионния спот за Skims, учредената от Ким Кардашиян компания за долни дрехи, която го притегля неотдавна като рекламно лице.

" Шай има убеденост в личния си жанр ", обобщава всичко Кардашиян.

Shai Gilgeous-Alexander for SKIMS Mens. pic.twitter.com/TZV0QstbK2
— SKIMS (@skims) October 26, 2023
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР