Да се смята, че не трябва да се прави нищо

...
Да се смята, че не трябва да се прави нищо
Коментари Харесай

Бивш посланик: Историята на Северна Македония идва от партийни пропагандисти

Да се счита, че не би трябвало да се прави нищо по въпроса със Северна Македония е неверно. Ние най-добре знаем какви са проблемите. Проблемът със Северна Македония е политически, не е теоретичен. Нашите сътрудници не смеят да излязат от политическата рамка.
Това съобщи проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и просветителните въпроси и някогашен дипломат на България в Северна Македония.

Проф. Димитров разяснява още, че историческата просвета в Северна Македония е млада и идва от партийни пропагандисти.

За експертите е ясно по какъв начин е основан този език. Ако погледнем исторически, първите книжовници, които пишат от началото на 19 век, те самите го назовават български, въобще не им е идвало на разум да го нарекат македонски. През 44-45 година две комисии се събират, с цел да реконструират нова езикова система – задачата е да се разграничи езикът от литературния български. Така се основава днешният македонски език, разяснява специалистът.

Появата на комисия е политическо решение. Всичко е на равнището на политиката. Ние вършим своя теоретичен разбор и се стараем с причини да помогнем, само че всичко е в областта на политиката, добави някогашният дипломат на България в Северна Македония.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР