Да се сглоби библейската история е колкото вълнуваща, толкова и

...
Да се сглоби библейската история е колкото вълнуваща, толкова и
Коментари Харесай

Открит ли е библейският роден град на гиганта Голиат?

Да се сглоби библейската история е колкото вълнуваща, толкоз и мъчно задача. Една безспорна победа в бавната работа по пъзела, наименуван древен времена, е тази на отриването на хипотетичния роден град на великана Голиат, който в този момент е прочут с името Тел ес- Сафи, а в антични времена се е наричал Гат. Да напомним в резюме тази забележителна именита страница от библейските разкази.

Израилтяни и филистимци воювали между тях и вместо кървави и продължителни борби, отнемащи живота на доста мъже, филистимският боец Голиат - мъж голям и мощен, провокирал някой от израилтяните да излезе в единоборство против него и този, който завоюва, да донесе победа и за народа си. Единственият, който се осмелил да излезе против Голиат, е Давид, който по-късно станал един от най-важните царе в Библията.

Легендата споделя, че Давид изглеждал като джудже до големия Голиат. Това не му попречило да го повали благодарение на прашката си. После Давид отрязал главата на Голиат.

От библейския роман излиза наяве също по този начин, че по-късно Давид посетил родния град на Голиат и останал мощно впечатлен от солидните укрепени стени и архитектурата на това ранно филистимско населено място.

За Гат се загатва доста пъти в Библията и излиза наяве, че е бил значим център, който дори е съхранявал Кивота на завета за малко време, откакто филистимците го завоювали от израилтяните. Може би по тази причина град Гат се загатва доста по-често от всички 5 основни градове на филистимците. Те са Гат, Екрон, Ашдод, Ашкелон и Газа.

На отрити остатъци на поданици на Ашкелон е изработен ДНК разбор, който открил, че античните филистимци имат европейски генезис.

Останките на самия Гат се оказват сложен терен за археолозите, тъй като съществуват голям брой пластове и всеки дава отговор на избрана ера от съществуването и живота на античното населено място и е мъчно да се откри кой слой на кое време тъкмо дава отговор. Гат явно доста пъти е застрояван още веднъж и още веднъж върху едни и същи основи.

 Голиат Снимка: GDJ / pixabay.com

Разкопките въпреки всичко стигат равнището, което дава отговор на времето на Голиат и откритието е в действителност завладяващо. Развалините са солидни и навяват мисли, че селището е населявано от великани.

Сградите са били строени от големи камъни и печени тухли. Този способ в строителството ги прави доста по-здрави, в сравнение с тухлите, правени от тиня и печени на слънце, което е било обичаен строителен материал тогава.

Градът е бил в действителност колос за мащабите на времето си. Заради строителството евентуално се е зародила концепцията, че филистимците са великани, щом са живели в толкоз огромни здания. Самото включване на великани в разказите за героични времена ги прави доста вълнуващи и забавни за слушателите.

Всичко това кара археолозите да допускат, че самият Голиат надали е бил толкоз наедрял, най-вероятно не доста по-едър от Давид, каквито са били и останалите филистимци. Техни остатъци са открити и изследвани в гробниците на Гат и те водят до тези заключения, само че колосално изглеждащият град на филистимския войник най-вероятно е станал повода за алегоричното показване и на самия воин в библейския роман.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР