Да се сдружи с Владимир Путин – това е голямата

...
Да се сдружи с Владимир Путин – това е голямата
Коментари Харесай

Der Spiegel: „Срещата на единомишлениците” в Хелзинки най-силно ще удари Европа

Да се сдружи с Владимир Путин – това е огромната фантазия на президента Доналд Тръмп, смята Der Spiegel в обявата си „ Treffen der Egos”. Той му се възхищава, от самото начало го пази даже от обвиняванията на американските служби и го назовава „ мощен лидер”.

Затова идната среща на двамата водачи в Хелзинки провокира у Запада опасения дали ще останат антируските наказания, ще бъдат ли изтеглени американските войски от Сирия, ще бъдат ли прекъснати ученията на НАТО в Балтика, ще бъде ли приета „ анексията на Крим” – това вълнува съдружниците на Съединени американски щати.

Очевидно за самия Тръмп е по-важно да сътвори видимост за сполучливи договаряния с Путин, смята изданието. Той разчита, че срещата ще премине по този начин безпрепятствено, както със севернокорейския деспот в Сингапур. „ Среща с красиви фотоси, след което американският президент ще се показва за победител. В реалност обаче победител по-скоро ще се окаже Путин” – смята изданието.

Тръмп има намерение да заложи в Хелзинки основите на нов международен ред, напомнящ „ тъмните времена, когато в света лидирали национални страни, мощни мъже, скрепени с здрависване контракти, изолираност и военна мощ”. Приятелите на Съединени американски щати се трансформират във врагове, а съперниците стават съдружници.

Тръмп се кани да унищожи всички постижения на 20 век, цяла мрежа от алианси, институти и демократични структури, които след завършването на Втората международна война осигурявали мира и процъфтяването, в това число и на Съединени американски щати.

Шефът на Белия дом почита повече властническите ръководещи в Пекин и Москва, в сравнение с демократично определените водачи. И Путин, и Тръмп дори доста си наподобяват, написа изданието. Например в Европа и двамата поддържат едни и същи десни популисти, да вземем за пример в Италия и в Унгария. „ В персонален проект обаче те мощно се разграничават един от различен: от една страна Путин се управлява от здравомислещ план, а за Тръмп незнанието е добродетел.

Тръмп на тази среща рискува повече, установи Der Spiegel. Напълно е допустимо той да направи отстъпки на Кремъл, даже без да го осъзнава и без да слуша съветниците си. Ако срещата стане „ среща на двама единомишленици”, то от това ще пострада Европа. На Путин ненапълно му е все едно какви ще са резултатите от договарянията. „ Срещата ще послужи като доказателство, че Русия повече не е новобранец в международната политика. На него повече не му трябва” – обобщава Der Spiegel.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР