Да се създаде временна комисия, която да се заеме с

...
Да се създаде временна комисия, която да се заеме с
Коментари Харесай

Общински съветник настоява да се изработи нов проект на Наредбата за преместваемите обекти

Да се сътвори краткотрайна комисия, която да се заеме с изработването на Проект за Наредбата за преместваемите, предлага общинският консултант Живко Табаков, откри информация на  Burgas24.bg .

Комисията, която Табаков предлага да бъде образувана, би трябвало да е от 13 члена, от които 7 общински съветници, двама представители на НПО-та и 4 на общинска администрация, избрани от кмета на Бургас. Те ще имат два месеца от влизане в действие на актуалното решение, с цел да изработят плана за разпоредба.

В докладна бележка Табаков показва, че през последната една година настоящата Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи действия и детайли на градското обзавеждане на територията на община Бургас е станала обект на голям брой рецензии от страна на дребния и междинния бизнес в града. На няколко пъти са правени опити за промени в текстовете. Една част от тях бяха признати, други отхвърлени, само че по този начин и не се стигна до основаването на цялостен и неутрален документ, съгласуван и удовлетворяващ потребностите на бизнеса, на елементарния жител, решил да развива търговия.

" При последното разглеждане на промени по Наредбата, импортирани от мен през месец април и засягащи най-много улеснение на процедурата по кандидатстване за обекти по член 56, разграничение сред " сезонни " (за продажба на артикули и услуги със сезонен характер) и " срочни " (маси, декоративни детайли, чадъри и слънцезащитни устройства за обслужване на питейни заведения и заведения за хранене и развлечение) обекти, както и по-ефективна работа на Комисията, измежду общинските съветници надви мнението, че е нужно изцяло пренаписване на същата, защото коригирането на обособени членове и алинеи не е единствено неработещ вид, само че и значително нездравословен за бизнес климата в Бургас.

В същото време Асоциацията за отбрана на дребния и междинен бизнес заведе дело в Бургаския административен съд против два от текстовете на Наредбата, признати месец по-рано на сесия на Общински съвет, касаещи състава на Комисията, разглеждащ подадените заявки за издаване на разрешителни за слагане на сезонни обекти, и критериите, по които се отдават обектите (чл. 5, алинея 4 и член 6, алинея 1 от Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи действия и детайли на градското обзавеждане на територията на община Бургас).

Тези дейности от страна на бизнеса дават явен сигнал, че Наредбата в сегашната й дефиниция освен че не се възприема, само че и основава благоприятни условия за корупционни практики, чувство за неяснота и пристрастни оценки от страна на Комисията, разглеждаща постъпилите заявки.

Считам за нужно и незабавно правенето на нова Наредба с дейното присъединяване на представителите на дребния и междинния бизнес в Бургас, каквото предпочитание те неведнъж са заявявали. Коректно е да се означи, че на няколко пъти се вършиха опити за доближаване на позициите на страните по проблема, само че без действителен краен резултат ", показва в докладната бележка Табаков.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР