Да се създаде Съвет за координация на политиките за българите

...
Да се създаде Съвет за координация на политиките за българите
Коментари Харесай

На второ четене: НС прие да се създаде Съвет за координация на политиките за българите, живеещи в чужбина

Д а се сътвори Съвет за съгласуваност на политиките за българите зад граница, който да е непрекъснато настоящ съвещателен орган към Министерския съвет (МС), взеха решение депутатите с признати на второ четене промени в Закона за българите, живеещи отвън Република България. Законопроектът, импортиран от Министерския съвет, беше подсилен от 114 народни представители, 38 гласоподаваха „ срещу “, а осем се въздържаха. 

Депутатите записаха, че Съветът ще координира структурите на изпълнителната власт по въпросите, свързани с създаването, провеждането, мониторинга и оценката на държавната политика във връзка с българските общности и техните организации отвън Република България. Той ще взема решение въпроси от координационен темперамент, свързани със опазване и разпространяване на българския език и просвета измежду българските общности зад граница, както и за достъпа до качествени административни услуги за българските жители отвън територията на Република България. Съветът ще издава насоки и предлага дейности за реинтеграция на завръщащите се в страната български жители и за отбрана на правата и ползите на българите зад граница. 

Работата на Съвета ще се координира от секретар. Председател ще бъде министър-председателят или избран с негова заповед член на Министерския съвет, а членовете ще са - министрите на външните работи, правораздаването, културата, труда и обществената,  вътрешните работи, образованието и науката, електронното ръководство и изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за българите в чужбина.

Депутатите одобриха, че Министерски съвет ще одобри устав за организацията и активността на Съвета за съгласуваност на политиките за българите отвън Република България в тримесечен период от влизането в действие на този закон. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР