Да се реформира пенсионната система в България, препоръчват от Международния

...
Да се реформира пенсионната система в България, препоръчват от Международния
Коментари Харесай

Засяга всеки: Нова формула за пенсиите по стаж и възраст в България нареди МВФ

Да се реформира пенсионната система в България, предлагат от Международния валутен фонд в заключителното си изказване, което разказва предварителните констатации на екипа на МВФ в края на  мисията им у нас.

Според фонда са нужни промени, които да доведат до подобряването на финансовата резистентност на пенсионната система, като в същото време се увеличи адекватността на пенсиите за да се понижи бедността измежду възрастните хора. Като една от тези промени от фонда оферират да бъде да вземем за пример унищожаване на тавана на социално-осигурителните вноски.

В същото време би трябвало да се промени формулата за пресмятане на пенсиите, за да се усилят тласъците за заплащане на вноските.

Тези ограничения също ще спомогнат за понижаване на неравенствата, показват от МВФ, представени от Pariteni.bg.

Според специалистите е нужно и реформиране на данъчната система, с цел да стане по-справедлива и да отговори на възходящите потребности от разноски. Преминаването от ниски плоски ставки на корпоративния и налога върху приходите на физическите лица от 10 % към по-високи и, за налога върху приходите на физическите лица, към прогресивно данъчно облагане, би спомогнало за понижаване на неравенствата и повишение на приходите. Постепенното увеличение на обсега на данъчното облагане на въглеродните излъчвания би спомогнало за постигането на задачите за излъчванията и би генерирало доходи за зелени вложения и поддръжка за уязвимите семейства, наранени от прехода.

Трябва да се разширят и данъчните основи, препоръчват от фонда. Събираемостта на приходите може да се усъвършенства, като се подсигурява спазването на данъчното законодателство от огромните данъкоплатци и други високорискови браншове, в това число посредством усилване на процесите на надзор и одит. Към плануваното обединение на Националната организация за приходите и Националната организация " Митници " следва да се подходи деликатно, с цел да се подсигурява качеството на главните данъчни и митнически функционалности, се споделя в отчета.

В по-общ проект укрепването на ръководството и намаляването на корупцията ще увеличи доверието в институциите и ще усъвършенства спазването на данъчното законодателство.

От МВФ предлагат в вероятност и предвид на идното приемане на еврото, политиките би трябвало да се насочат към свързани едно с друго провокации: бедността и неравенството са основни, а доближаването със междинните приходи за Европейски Съюз изостава по отношение на другите страни в сходно състояние, до момента в който ниските вложения и продуктивност и свиващото се население лимитират икономическия напредък. Банковият бранш е добре капитализиран, само че бързият кредитен напредък изисква зоркост, се споделя в отчета.

Все отново отпущането на заеми за закупуване на недвижими парцели нараства бързо, въпреки че дългът на семействата остава невисок. Експозицията към комерсиалните недвижими парцели, различен евентуален източник на накърнимост, също изисква деликатно наблюдаване. Предвид рисковете от допустима серпантина на цените на жилищата и ипотечните заеми и възходящите кредитни опасности в изискванията на нараснала неустановеност, оценяваме като вярно неотдавнашното нарастване на антицикличния финансов буфер.

Укрепването на макропруденциалната рамка с ограничения, ориентирани към кредитополучателите, би спомогнало за опазване на качеството на активите, поради високия растеж на отпуснатите заеми, изключително при вероятно идно усилване на конкуренцията на пазара на кредитиране, когато намаляването на наложителните минимални запаси при присъединението към еврото усили ликвидността, показват още от МВФ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР