Да се разреши на украинците да доплащат към 15-те лева

...
Да се разреши на украинците да доплащат към 15-те лева
Коментари Харесай

Хотелиери: Украинците да доплащат по програмата за настаняване на бежанци

Да се позволи на украинците да доплащат към 15-те лв. от страната по програмата за настаняване на бежанци, оферират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според Асоциацията страната още веднъж трансферира отговорността за решение на въпросите с настаняването на бежанците от Украйна на хотелиерите. Въпреки че 31 май е крайната дата, посочена от ръководещите за овакантяване на черноморските хотели, ръководещите все още не са създали нужната организация за преместването на бежанците, считат от Асоциацията.

" Държавата насади хотелиерите още веднъж на патешки яйца ", безапелационен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Според него все още никой не е приказвал с бизнеса за идното пренасяне на бежанците, което би трябвало да се случи до седмица. Предложените 15 лв. за настаняване и три хранения дневно на бежанците са извънредно незадоволителни. Голяма част от настанените украинци отхвърлят да се реалокират във ведомствени бази при условия, по-неблагоприятни от тези в хотелите. Нека има опция, ако те разполагат с нужните средства, да могат да доплащат за по-богато меню или спомагателни услуги, уточни Налбантов. Той заяви, че закъсняват заплащанията и за настанените все още бежанци.

От БХРА упорстват страната да предприеме такива дейности, които да подсигуряват, че украинските бежанци няма вместо задоволеност за оказаната им помощ най-после да изпитват оскърбление. На тях в бъдеще ще разчитаме да покрият нуждата от работна ръка в сезонните хотели, както беше и през последните години, допълват от Асоциацията.

Десетки хотели към този момент се записаха за новата филантропична стратегия за настаняване на разселени лица от Украйна. Програмата планува 15 лева дневно единствено за заслон и храна. Не се плануват разноски като разчистване на стаи и пране, оповестиха през вчерашния ден от държавната пресслужба.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова разгласи, че новата филантропична стратегия ще бъде отворена освен за ведомствени бази, само че и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически указател.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР