Да се пуши ли в заведенията: Ауспухът срещу цигарите Ресторантьорът:

...
Да се пуши ли в заведенията: Ауспухът срещу цигарите Ресторантьорът:
Коментари Харесай

Доц. Владимир Ходжев: Забраната ще даде резултат след време

Да се пуши ли в заведенията: Ауспухът против цигарите Ресторантьорът: Най-добре е да се върне остарелият закон

Потърсихме за мнение по въпроса за пушенето в заведенията един от най-известните експерти в тази област - доцент доктор Владимир Ходжев, шеф на Клиниката по пулмология към УМБАЛ " Свети Георги "

 - Доц. Ходжиев, по какъв начин ще коментирате предлагането на вицепремиера Валери Симеонов за връщане на пушеното в обособени елементи на заведения?

- Ако това предложение бъде признато, ще бъде стъпка обратно спрямо процесите, които се правят в Европейския съюз с ограничението на тютюнопушенето. Това се прави за положителното и здравето на хората.

- Но в Австрия ръководещите взеха решение от 1 май да разрешат пушенето в заведения?

- Тази страна е по-скоро изключение. В множеството страни членки на Европейски Съюз е въведена възбраната за пушене в заведенията и се съблюдава. Същото е в Съединени американски щати и доста други страни от разнообразни континенти.

- Има ли данни за понижаване на заболеваемостта след въвеждането на тази възбрана?

 - Това е един дълготраен развой. Резултатите  от ограничението на тютюнопушенето не идват незабавно.  Години трябва  да минат, с цел да се усети подобрението. Първите страни, които постановиха рестрикции на цигарите - Съединени американски щати,  Англия и  Скандинавските страни, към този момент регистрират позитивни резултати.  Трябва време, само че в случай че рестриктивните мерки се съблюдават, позитивните резултатите ще дойдат. Има  научни данни, които потвърждават, че взетите ограничения водят до съществено понижаване на белодробните, онкологичните и  сърдечносъдовите болести и смъртността от тях. Ако не ги прилагаме, няма да намалеят у нас белодробните болести и карциномите, от които страдат толкоз доста хора.

- Лекари търсени ли са за съвещания от политиците при спорoвете към въвеждането на възбраната?

- След предлагането на Валери Симеонов не са ни търсили. Не имам вяра, че ще го създадат. Иначе, когато се обсъждаше концепцията за възбрана на тютюнопушенето в заведенията, в парламентарната здравна комисия лекари и експерти споделиха своето мнение

- Има ли нещо правилно, че повече хора заболяват от рак, вдишвайки изгорелите газове от старите дизелови коли, в сравнение с от тютюнопушенето?

 - Такива данни няма. Разбира се, своето негативно влияние оказват изгорелите газове от старите дизелови коли и фините прахови частици. Тютюнопушенето обаче оказва най-опасно влияние и това е потвърдено.

Вашият съвет към политиците за това решение?

- Да не се приема анулацията на възбраната. Забраната би трябвало да остане.  В клиниката, където  работя, всекидневно се срещам със страдащи хора и отнети човешки животи. Факт е и че скъпото лекуване, водещо до огромни разноски, оказва негативно икономическо въздействия върху цялото общество. Стигаме и до правата на индивида. Всеки има право да прави със себе си и здравето си това, което реши, че е вярно, само че би трябвало да се преценява с близките. Ако се анулира възбраната за пушенето в заведенията, това ще навреди на жителите, които не пушат. В тези пространства работят хора, никой не ги пита дали са съгласни да дишат цигарен пушек. Наскоро при нас постъпи пациент с напреднало белодробно заболяване. Той е диджей с над  30 години стаж и е потърпевш точно от цигарения пушек, който е вдишвал толкоз дълго време.Тъй че дано всички се замислим!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР