Да се престориш на глух, да захвърлиш това, което си

...
Да се престориш на глух, да захвърлиш това, което си
Коментари Харесай

6 перфектни начина да си улесниш живота

Да се престориш на ням, да захвърлиш това, което си почнал, да спреш да планираш… Лена Володина, създател на книгата „ Дзен в огромния град “, от персонален опит е разкрила непредвидени способи да си опростим живота. Предлагаме ви да се запознаете с няколко нетипични и провокационни съвета от книгата ѝ.

1. Вземете ипотечен заем

" Много хора избират дълги години да икономисват за апартамент, единствено и единствено да не взимат заем. Аз мисля, че по този метод те отсрочват момента на наслада и самия си живот. Колкото и парадоксално да звучи това, ипотечният заем ви дава опцията да живеете тук и в този момент. Да, вие ще изплащате лихви и проценти, само че не всичко се мери с финансовата полза. Животът е по-скъп от парите! Освен това доста хора погасяват ипотечния си заем предварително, което понижава загубите по лихвите. "

2. Започнете да оставяте храна в чинията си

" Ние живеем в „ общество на чистите чинии “ – от дребни ни споделят, че да не дояждаме порцията си е нездравословно за здравето, че има доста гладуващи деца в Африка. Но в действителност няма нищо хубаво в това да доядеш нещо, което не ти харесва. Този принцип постоянно се отразява и на други наши решения. Ние продължаваме да се занимаваме с нещо, което не ни е забавно – със същата упоритост, с която дояждаме неприятната салата.

Едно от най-ценните умения в живота е умеенето да отказваш. Казвайте „ не “ на безвкусната храна, на молба от сътрудник за услуга, която ще заеме цялото ви свободно време, на изкусителната поръчка, която ще ви изсмуче всички сили до края на месеца. Няма хора, които да съумяват да свършат всичко. Има хора, които си подреждат вярно целите и умеят да НЕ свършат нещо в точния момент. "

3. Престанете да планирате

" Сега е съвременно човек да си води дневници, да си сформира графици и карти на желанията, да възнамерява и да формулира прецизен отговор на въпроса „ Как си представяте живота след 5 години “. Плановете ни лимитират. Светът, технологиите и стилните течения се трансформират прекомерно бързо, с цел да останем фокусирани непрекъснато върху някаква последна цел. Ще реализираме доста повече, в случай че се отпуснем и стартираме да плуваме по течението, забелязвайки по пътя си всичките благоприятни условия и шансове. Това съставлява на процедура така наречената еластичност. "

4. Забравете за правилото за 10-те хиляди часа

" Тази формула е извел преди време канадският публицист и публицист Малкълм Гладуел в книгата си „ Гении и новобранци “. Според него, с цел да станеш експерт в работата си и да постигнеш триумф, би трябвало да посветиш на специалността си 10000 часа. Не е нужно да бъдем експерти във всичко. Има неща, които вършим за наслаждение и няма нищо ужасно, в случай че те не ни се получават добре на 100 %.

Някои хора ги изтезава съвестта за това, че не отделят задоволително време за увлеченията си. Те се усещат като дилетанти. Аз ви предлагам да се научите да се наслаждавате на процеса и да не се стараете да доведете всяко нещо до край. Няма нищо срамно в това да зарежеш едно и да се захванеш с друго. Да бъдеш лекомислен не е неприятно – неприятно е да живееш, ръководейки се от упованията на близките. "

5. Направете се на глухи жаби

" Има една такава алегория – жаби взели участие в конкуренция коя ще изкачи по-бързо една канара. Животните, които гледали надбягването, викали „ Не го правете така и така няма да съумеете, ще паднете и ще умрете! “. Много от жабите в действителност падали и умирали. До финала стигнала единствено една, която се оказала глуха и не чувала виковете на феновете.

В живота е значимо понякога да си вършим оглушки – да вършим това, което считаме за нужно, без да се интересуваме от мнението на близките. Страхът от наказание може да ни възпре от значими и забавни задания. В последна сметка на хората им е все едно дали ще съумеете, или ще претърпите неуспех. Те ще си побъбрят за това и ще го не помнят, а вие още дълго няма да се решите да извършите това, за което сте мечтали. "

6. Ценете дребните удоволствия

" Спомням си по какъв начин постоянно се прибирах с теснолинейката към къщи и се усещах изтощена и грохнала. Веднъж взех решение да си купя на гарата пирожка с картофи и пътуването към къщи стана по-малко гладно и уморително. Тази история демонстрира, че не са нужни доста пари, с цел да си благополучен. В живота има място и за дребни приятни дреболии като пирожка за 49 рубли. За някого тази наслада ще е кафето заран, за други яденето на обяд не в задушния офис, а на скамейка в парка. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР