Да се прекратят субсидиите за сезонна паша (“пасторализъм) в националните

...
Да се прекратят субсидиите за сезонна паша (“пасторализъм) в националните
Коментари Харесай

Еколози искат спиране на субсидиите за сезонна паша в националните паркове

Да се прекратят дотациите за сезонна паша ( “пасторализъм ”) в националните паркове, упорстват от коалиция “За да остане природа в България ”. Искането е отправено в отворено писмо до премиера и до министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните, съобщи Българска телеграфна агенция.

Настояването за преустановяване на тези дотации е за запазване на алпийските тревни местообитания и планинските езера и торфища на територията на страната. Подпомагането на животновъдите може да става в други райони или като се вдигне процентно субсидирането по други ограничения, показват от обединението, сплотяваща цивилен групи и неправителствени организации. Заради дотациите във високите елементи на планините се появи стопански интерес и там пасат доста повече животни, в сравнение с пасищата могат да изхранят, в това число и породи, които в никакъв случай не са употребявали подобен вид тревни запаси, допълват от “За да остане природа в България ”. Освен това многото животни употребяват интензивно и замърсяват водните запаси в планините. Субсидията за паша на животни в националните паркове притегли в тях животновъди от цялата страна, като някои от тях идват с хиляди животни. Според представители на обединението броят на кравите в Национален парк „ Централен Балкан ” се усилва от 500 през 2006 година на 8045 през 2022 година, а в Рила - от 396 през 2006 година на 8338 през същата година.

Природозащитните организации са повдигали неведнъж въпроса за потребността от прекъсване на субсидирането на сезонната паша в алпийските и субалпийски пасища в предпазени територии и зони, напомнят в писмото си от обединението.

Животновъдите да бъдат обезщетени посредством увеличение на дотациите за паша на територията на цялата страна, оферират в писмото си от обединението. Според тях Министерството на земеделието е почнало използването на Стратегическия проект за земеделието без изискващите се по българското и европейското екологични законодателства приключена процедура по екологична оценка и оценка за съгласуемост, и това може да има съществени последици за целия Стратегически проект. Националните паркове са основни територии за опазването на природата на България и " в случай че субсидираното им увреждане не бъде прекъснато ", от обединението декларират твърдото си желание да поддържат жалбата си до Европейската комисия и да заведат съответна тъжба в българските съдилища.

През ноември 2022 година от Коалицията желаеха министърът на околната среда и водите да не допусне мярката за финансиране “пасторализъм ” да се ползва в националните паркове поради увреждането на тревните местообитания и езерата в планините, което е в нарушаване на член 21 на Закона за предпазените територии, както и на Закона за биологичното многообразие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР