Да се прегласува изборът на председател на Върховния административен съд

...
Да се прегласува изборът на председател на Върховния административен съд
Коментари Харесай

Прегласуване на избора за председател на ВАС, иска представляващият ВСС

Да се прегласува изборът на ръководител на Върховния административен съд (ВАС). Това счита представляващият новия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев.
Пред БНР той изиска да се пристъпи към процедура на прегласуване и в случай че не събере нужното болшинство, което съгласно закона е най-малко 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници.

Припомняме, на 11 септември от предходния състав на Висшия правосъден съвет бе определен Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд (ВАС).

В новото гласоподаване да се включат и претендентите, които са взели участие в тази процедура до в този момент, желае Магдалинчев. Според него процедурата, е написана в закона по този метод.

Със собствен декрет президентът върна избора на Чолаков на новия състав на Висш съдебен съвет. След указа на президента, в случай че не постъпи наново предложение за него, тогава към този момент може да се пристъпи към нова процедура, посочи представляващият Висш съдебен съвет.

Относно определянето на новия състав на Висш съдебен съвет, Магдалинчев изясни, че по Конституция е заложен по-сложен механизъм за конструирането на Съвета. Това не значи безусловно опълчване по линия на представителството, излъчено от двете разнообразни квоти - от парламентарната и от професионалната квота, счита Магдалинчев. Той беше безапелационен, че не се е виждал с никой от ГЕРБ, макар че е номинация на партията.

" Не съм се виждал с никой от тях. Не са ме изслушвали на никое място. Не са ме викали на никое място. Не са се обаждали на никое място. Ако има нещо Борисов или Цветанов и в случай че е нещо публично, като изискване за контакт сред институциите, съм подготвен да се срещнем по методите и разпоредбите, които са планувани. Не е обикновено опълчването. Нормално е да се води един рационален разговор, без интервенция в работата на едната или другата власт ", съобщи представляващият Висш съдебен съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР