Да се предприемат спешни мерки за гарантирането на качеството на

...
Да се предприемат спешни мерки за гарантирането на качеството на
Коментари Харесай

В кв. Красна поляна настояват за мерки за гарантиране на качеството на въздуха

Да се подхващат незабавни ограничения за гарантирането на качеството на въздуха в квартал " Красна поляна ". Това желаеха поданици от комисията по екология към Столичния общински съвет. Оттам поканиха жители, с цел да ги срещнат с механизма, по който ще работи общината при прогноза замърсяване на въздуха с фини прахови частици. А също по този начин да чуе какво оферират жителите за справяне с казуса. Всички оферти ще бъдат разисквани на утрешното съвещание на комисията. В края на месеца ограниченията ще бъдат гласувани от общинските съветници.

София

Целта на ограниченията, които общинарите залагат в програмата си за да се предотврати прогнозата, която дава системата за ранно обявяване. Тя беше създадена от Българската академия на науките и проработи през декември. Системата дава опция на локалните управляващи да знаят какво се чака в идващите 48 часа. В взаимозависимост от данните ще се подхващат разнообразни ограничения. При предстоящо запрашаване до 100 микрограма на пространствен метър жителите ще бъдат осведомени посредством уеб страницата на Общината и медиите и ще бъдат призовани да не употребяват персоналните си коли.

При възможнтост хората, които се отопляват на твърдо гориво, ще би трябвало да го заменят с друго. При надвишаване на замърсяването над 100 микрограма към всички тези ограничения ше се прибавя и потреблението на буферните паркинги против билет или карта за градския превоз.
Лорита Радева, ръководител на комисията по екология в Столичния общински съвет: " Над 150 микрограма към буферните паркинги прибавяме и предлагането за увеличение двойно цената за престой, паркиране в синя зона. Следващата стъпка, която планираме да предложим и да гласуваме, това е така наречен използването на " зелен билет ", който е на стойност 1 лев и дава опция за прилагане, целодневно на цялата градска мрежа. "
До цялостна възбрана за придвижване по централните улици и въвеждане на безвъзмезден градски превоз ще се стига единствено в краен случай и при дълготрайна прогноза за дни с високи равнища на замърсяване на въздуха. От Общината желаят въвеждане на стандарт за горивата, който да не разрешава обществено слаби да получават въглища и дърва, които не щадят околната среда. Искат също по този начин и въвеждане на евростикер.
Лорита Радева, ръководител на комисията по екология в Столичния общински съвет: " По време на техническите прегледи на автомобила, е нашето предложение да се открива по отношение на инспекция на изгорелите газове какви замърсители образуват те в процеса на тяхната употреба и те да бъдат приравнени към съответния евроклас.
На базата на измерванията и в избрани дни коли, които дават отговор на клас под " Евро 05 " няма да могат да влизат в центъра. За да не се доближава до високи равнища на фини прахови частици във въздуха локалната власт ще ползва и така наречен непрекъснати ограничения. Сред тях са по-честото миене на улиците и втвърдяване на графика за събиране на едрогабаритни боклуци. Обособяване на успокоени зони, увеличение на обсега и броя на пешеходните зони са други ограничения, с които общинарите ще борят мръсния въздух. Всичко това обаче беше несъмнено от жителите на квартал " Красна поляна " като официално и неефективно. Те настояха за незабавни ограничения и периоди, тъй като въздухът в техния регион разболява.
Десислава Вучева, гражданин на кв. " Красна поляна ": " В " Красна поляна " по какъв начин живеем ли? Ами ние не живеем. Ние се молиме за дъжд, вятър. " Симеон Серафимов, гражданин на " Западен парк ": " Много хора са ми казвали, че минавайки от там с колите си смогът става в пъти по-гъст в сравнение с в останалата част на София. И се надушва, че това е изгорена пластмаса и гума. " Десислава: " Над 10 години към този момент този регион там е без надзор, безпорядък. "
От квартала излязоха и с още оферти.
Мария Панчева, Инициативен комитет " Подкрепа за Красна поляна ": " Моментално може да стартира изнасянето на пунктовете за вторични първични материали, които са в този регион и откъдето се черпи доста материал, с цел да се изгаря боклуци и в печките, и на открито. "
Поставянето на още камери на Виетнамските общежития, както и такива в Западния парк. Панчева упорства и за въвеждане на публично потребен труд, защото санкциите са несъбираеми. Настояват и за смяна на договорните условия с жителите на Виетнамските общежития, които да регламентират метода, по който да се отопляват, както и общината да каже по кое време ще бъдат отстранени останалите 9 блока.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР