Да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени

...
Да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени
Коментари Харесай

Пак хаос при изплащане пенсиите на хората с увреждания

Да се подхващат нужните дейности за обновяване на всички забавени заплащания към хората с увреждания. За това упорства омбудсманът Диана Ковачева в рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. 
Поводът са многочислените тъжби от жители, че след последните промени в Закона за хората с увреждания, в действие от 25 януари, е безпорядък, тъй като няма действителни дейности от виновните органи, което води до неспособност засегнатите да получат полагащите им се средства.
Промените бяха инициирани от Ковачева, с цел да не губят хората права и да получават пенсиите си за неработоспособност, до момента в който чакат преосвидетелстване. Така до издаване на ново ТЕЛК решение РЗИ са задължени да дават информация на всички виновни органи, с цел да не се прекъсва финансовата и целева поддръжка на хората с увреждания, в това число безплатните винетки, право на персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения и други При заварените случаи РЗИ трябваше да изпрати информация за забавените експертни решения в 14-дневен период от влизане в действие на законовите промени, т.е. 25 януари 2023 година, който към този момент е изминал.
От жалбите на засегнатите жители станало ясно, че непрестанно са препращани от едната конструкция към другата, без да им бъде разяснявано дали от РЗИ са изпълнени отговорностите за изпращане на изискваната информация към Търговско предприятие на Национален осигурителен институт и по кое време следва да бъдат направени преводите на дължимите пенсии.
Проф. Ковачева сигнализира, че тези хора на процедура са оставени без опция да упражняват правата си и да получават полагащата им се помощ, липсват средства за храна, медикаменти и посрещане на други потребности.
Ковачева предлага да бъдат подхванати всички нужни дейности за обновяване на заплащанията без забавяния.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР