Да се прави застраховане в условията на изминалата 2020 година

...
Да се прави застраховане в условията на изминалата 2020 година
Коментари Харесай

Накъде ще вървят цените на застраховките и как ще ги промени бонус-малус?

Да се прави обезпечаване в изискванията на миналата 2020 година и да се обслужват клиентите, тъй че да се оправдае тяхното доверие не е лека задача. На застрахователите се наложи да трансформират редица неща в процеса на работа, в това число сключването на застраховки и регистрацията на вреди, връзката с клиенти и други Годината беше комплицирана, само че фирмите се оправиха добре. Това съобщи изпълнителният шефове на компанията " Армеец " Константин Велев, който беше посетител в предаването Money.bg.по телевизия Bulgaria On Air.

Предизвикателствата през пандемията

Според Велев неяснотата по време на пандемията е измежду най-големите спънки пред работата.

" Не знаехме какъв брой ще продължи първият локдаун и с какъв небосвод би трябвало да се приготвяме за тази обстановка. Никой не можеше да планува всички проявления на икономическата рецесия. Голямото предизвикателство беше всяка компания да взема решения, касаеща бъдещето и и клиентите. Наложи се да се форсира дигитализацията на доста артикули и на самия развой на обслужване ", сподели Велев.

" Дигиталната промяна при нас беше почнала като развой, само че другите компании се движат с разнообразни темпове през годините. Здравната рецесия катализира този развой и редица от сдруженията цифровизираха доста артикули. Като модел на работа това не беше по този начин всеобщо преди 2020 година ", съобщи той.

Ще се повишават ли цените

По думите на Велев цифровизация не се отразила на цените за потребителите. " Ако вземем образец с всеобщите застраховки, даже имаше придвижване на цените надолу при тези за гражданска отговорност през втората половина на 2020-а. Очакваше се, че вредите ще са по-малко въз основа на понижения трафик през годината ".

" В началото на 2021-а цените започнаха да се връщат на по-оптимални равнища, само че това несъмнено не е обвързвано с дигитализацията. Успешната цифрова промяна усъвършенства много разноски на застрахователя и не се отразява в крайната цена на продукта ", съобщи той.

Системата Бонус-малус

Според специалиста планът на наредбата към този момент е съвсем подготвен.

" Проблемът в довършването на процесите е рестриктивните мерки за публично разискване на този нормативен акт. Предвид значимостта му то би трябвало да се организира с чуване на всички наранени страни, а те са много. Общественото разискване би трябвало да разреши изложение на всички отзиви. "

" Бонус-малус допуска да се вкара заслужено ценообразуване, основано оптимално персонално на персоналния профил на лидер на МПС. Това не е въпрос, който е обвързван с ползите на застрахователната общественост, защото и сега продаваме застраховки, без да се влиза в дълбочина на отчитане на персоналния фактор. Системата е ориентирана по-скоро за тласъци за водачите, които да ги накарат да се придържат повече към разпоредбите за придвижване.По наши калкулации при новата система, наградата за застраховките положителни може да бъде по-малка ", сподели той.

По думите огромна част от хората ще получат бонусна част. На доста дребен % от водачите застраховката ще се усили.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР