Да се построи ж.п. линия от София до Скопие планират

...
Да се построи ж.п. линия от София до Скопие планират
Коментари Харесай

Строим жп линията до Скопие с европейски пари

Да се построи ж.п. линия от София до Скопие възнамеряват държавните управления на България и Северна Македония. Очакванията са това да се случи не с бюджетни пари, а с европейски. Това стана ясно от думите на министър-председателят Кирил Петков по време на чуването си в Народното събрание по отношение на последната среща на българското и северномакедонското държавно управление.

Той уточни, че при визитата си в Брюксел през вчерашния ден, се е срещнал с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и тя е изразила поддръжката си за подобен стратегически план. Петков съобщи още, че през март ще проработи авиолиния София-Скопие, а до края на годината ще бъде издигнати 13 километра до Граничен контролно-пропусквателен пункт “Клепало”, съобщи Monitor.bg.

Премиерът още веднъж акцентира, че подписаните меморандуми този вторник с РСМ, в областта на превоза, земеделието и стопанската система, са значими за връзките сред двете страни. Той посочи и поръчката на македонския министър председател Димитър Ковачевски за включването на българите в Конституцията на РСМ като огромен триумф. Допълни обаче, че периодите и метода, по който това ще бъде направено, предстоят да бъдат конкретизирани.

“За пръв път Ковачевски сподели, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната конституция, за пръв път той го разгласи. Вече не се приказва за 5+1, единствено седмица по-късно към този момент приказваме за 4+1”, добави министър председателят.

“Ще създадем по този начин, че българският интерес да бъде предпазен и сънародниците ни в Северна Македония да имат равни права”, даде гаранции Петков.

Освен това от изявлението му стана ясно още, че България ще празнува взаимно със Северна Македония 150 години от рождението на Гоце Делчев. Той бе безапелационен, че би трябвало да се работи интензивно по оправянето със противоречивите въпроси в общата ни история и тъкмо поради това историческата комисия сред двете страни ще се среща 3 пъти в идващите месеци. Членовете от българска страна също няма да бъдат сменяни, какъвто напън е имало през годините.

Премиерът още веднъж акцентира, че има нова сила в договарянията сред двете страни. Работи се на база реализирани резултати, а не само политически диалози.

Екатерина Захариева от ГЕРБ поздрави премиера за нотата на РСМ до Организация на обединените нации, с която афишира, че няма териториални искания към България, само че акцентира, че се е подготвяла година и половина. Въпреки това, тя “поряза” ентусиазма на премиера. “Ще вдигнете доста упованията и след това ще се притеснявате пред всички нас. По времето на кабинета Борисов сме подписали над 20 меморандума. За кулоар номер 8 е трети този меморандум.”, разяснява депутатът и някогашен външен министър.

“Македония е втората българска страна на Балканския полуостров. Конфликтът ни е обвързван е с имитация на историята, самосъзнанието и репресията на българи. (...) Има мнение на Българска академия на науките, че македонският език е акцент на българския език, към момента не се е трансформирал. Искам да ви поздравя, че няма да има промени в състава на историческата комисия. В нея са едни от най-хубавите български експерти по този въпрос, тъкмо поради това македонците не желаят да се организират тези срещи.”, разяснява Костадин Костадинов от “Възраждане”.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР