Да се подобрят битовите условия в общежитията в Русенския университет

...
Да се подобрят битовите условия в общежитията в Русенския университет
Коментари Харесай

Русенските студенти настояват за подобряване на условията в общежитията

Да се подобрят битовите условия в общежитията в Русенския университет и да се усили дотацията за стипендиите - за това упорстват русенските студенти в навечерието на 8 декември. На четири от шестте общежития главен ремонт не е юридически, откогато са издигнати, а средствата би трябвало да се провиснал от Министерството на образованието, чиято благосъстоятелност са. За да се промени обстановката, от Студентския съвет и академичното управление на висшето образователно заведение упорстват университетът да получи правото да ги стопанисва.

Русе

Общежитията на Русенския университет са измежду петте в страната, които към момента се ръководят централно, от дружество към Министерството на образованието. От там се отпускат и средствата за ремонт. През 2011 година бяха реновирани две от общежитията на русенското висше учебно заведение, само че за останалите все не остава ред. Затова и от 2 400 кревати, са заети едвам 60%.
проф. Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет: Имаме студенти, които ги настаняваме със заповед, влизат в стаята си, самичък или с родител, и се връщат, тъй като никой не би оставил детето си в такава стая.
Въпросът за собствеността се слага пред всеки идващ министър, в това число и пред настоящия Красимир Вълчев, само че отговор няма. А за ремонта на четирите общежития са нужни близо 10 милиона лв.. Наемите от 65 лв. на месец стигат единствено за неотложни ремонти, а положението на стаите е окаяно.
Станимир Бояджиев, ръководител на Студентския съвет в русенския университет: Има потребност от повсеместен ремонт, с цел да може да се освежи, да се подмени самото съоръжение.
Русенските студенти, подсетиха и за още един проблем, за чието решение упорства и Националното посланичество на студентските препоръки в България – да се усили размера на държавната дотация за стипендиите.
Станимир Бояджиев, ръководител на Студентския съвет в русенския университет: През 2016 година беше повишен минималният предел на стипендията, т.е. от 50 лв. той беше вдигнат на 70, само че самата дотация си остана същата, което автоматизирано рефлектира върху броя на хората, които получават такава стипендия.
В Русенския университет са решили въпроса соломоновски – на всички утвърдени е дадена минимална стипендия, а на цялостните отличници – по 80 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР