Да се отпуснат допълнително още 50 места за обучение на

...
Да се отпуснат допълнително още 50 места за обучение на
Коментари Харесай

МОН предлага още 50 места за обучение на медсестри в МУ-София

Да се провиснал в допълнение още 50 места за образование на медицински сестри и 30 за лекарски асистенти в МУ-София планува план за изменение на Решението на Министерски съвет от 1 юни 2022 година за одобряване броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения през образователната 2022 – 2023 година. Измененията са направени от Министерството на образованието и науката на база получени оферти от МУ-София, подкрепени от Министерството на здравеопазването.

Ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков е предложил одобряването на спомагателни места за банкет на студенти държавна поръчка с образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ по специалностите „ Медицинска сестра “ – 50 места, „ Лекарски помощник “ – 30 места и „ Акушерка “ – 20 места. Предложението е подкрепено от Министерството на здравеопазването във връзка с декларираните спомагателни места за специалностите „ Медицинска сестра “ и „ Лекарски помощник “. Основен претекст за предлагането е сериозният дефицит на фрагменти в бранш „ Здравеопазване “.

„ Най-същественият проблем на човешките запаси в опазването на здравето в България е дребният брой медицински сестри, упражняващи специалността си. При тази специалност дефицитът на пазара на труда е извънредно сериозен и е належащо полагането на целенасочени старания, с цел да може просветителната система в средносрочен и дълготраен проект да стартира да дава отговор на разпознатите потребности на здравната система от този тип медицински експерти. Относно компетентност „ Лекарски помощник “ следва да се означи, че това е относително нова компетентност, заради което броят на приключилите студенти е относително дребен. Тенденцията в последните години е към увеличение на броя на висшите учебни заведения, искащи да организират образование по тази компетентност, както и на одобрявания брой студенти “, се споделя в претекстовете към предлагането на МОН.

От Министерството акцентират, че за 2022 година няма да са нужни средства за издръжката на спомагателните 80 студенти, а за 2023 и идващите години ще са нужни по 366 800 лева годишно.

Пълния текст на плана може да видите, а на претекстовете -
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР