Да се отложи поне с една година влизането в сила

...
Да се отложи поне с една година влизането в сила
Коментари Харесай

Синдикатите искат отлагане на либерализацията на цените на електроенергията за бита

Да се отсрочи най-малко с една година влизането в действие на либерализацията на цените на електрическата енергия за битови консуматори, предлага Конфедерацията на труда " Подкрепа " в своя позиция.

В нея се показва, че защото две трети от семействата в страната са на виталния най-малко, премахването на контролираните цени ще бъде следващ удар върху бюджета им, наред с растежа на цените на питателните артикули, услугите, горивата и водата.

С признати през есента на предходната година промени в Закона за енергетиката депутатите взеха решение, че от 1 януари 2026 година семействата излизат на свободния пазар на електрическа енергия.

Сред другите претенции на КТ " Подкрепа " са ясно написани и утвърдени от обществените сътрудници проекти за бъдещето на българската енергетика, работещите в бранша и цените на електрическата енергия, на база мощности, ползване, предпазване, импорт, както и механизъм за установяване на цената за всички битови консуматори и метода на компенсирането им за преходния интервал сред контролирани и борсови цени на електрическата енергия, който да отбрани оптимално потребителите от сензитивен скок в цената.

Според синдиката нормативната уредба регламентира ред и условия, които не основават задоволителна отбрана от прекалено нарастване на цените на електрическата енергия за бита.

В позицията се показва, че не излиза наяве за кого - за всеки, за семейства под линия на беднотия, и защо количество (част или диференцирано) и най-много при какви цени ще се пресмятат обезщетенията, а остават броени месеци до влизане в действие на наредбите на Закона за енергетиката.

От " Подкрепа " допълват, че всяко изменение на цените на енергоносителите с 10% води до директно нарастване на инфлацията с 1%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР