Да се открие конкурс за търсене и проучване на нефт

...
Да се открие конкурс за търсене и проучване на нефт
Коментари Харесай

Трети опит да се проучи за газ бившият блок Терес в Черно море

Да се открие конкурс за търсене и изследване на петрол и природен газ в българските води на Черно море в някогашния блок " Терес ", в този момент преименуван на " 1-26 Тервел “, реши държавното управление на съвещанието си в сряда. Процедурата се открива служебно в осъществяване на целите на енергийната стратегия на кабинета, прелиминарен интерес към терена не е проявен, прецизираха от Министерството на енергетиката.

Това ще е третият опит да се откри компанията, която да изследва за съществуване на петрол и газ площта от 4032 кв. км. Предишният беше през 2015 г, когато държавното управление разгласи търг за предоставяне на такова позволение дружно с терена " Силистар ", който сега се изследва от консорциум сред " Шел ", " Уудсайд Енерджи " и Репсол " и към този момент е прекръстен на " Хан Кубрат ". Реално блоковете " Терес " и " Силистар " са един зад различен във водите на Черно море.


Потенциалните претенденти за " Терес " / " Тервел " в състезанието от преди четири години бяха осем, измежду които пет от най-големите европейски компании, американска и даже съветска, само че нито една от тях не внесе предложения и състезанието бе преустановен, само че чак през 2017 година Сред аргументите компаниите да не сторят това бяха и тежките условия, които им слага страната като критерии, на които би трябвало да дават отговор, измежду които и размера на банкови гаранции за работната стратегия на изследванията и други.

Сега държавното управление счита да даде позволение за търсене и изследване за период от пет години. " Бъдещият титуляр на разрешението ще би трябвало да прокара и обработи 2Д и ЗД сеизмични проучвания, да изготви геоложки модел за оконтуряване на перспективни обекти за сондиране, както и да оцени петролния капацитет и да прокара търсещ сондаж при разкриване на перспективни структури. Това е регламентирано в минималната наложителна работна стратегия за изследването ", оповестяват от държавната пресслужба.

От там допълват, че територията на " Блок 1-26 Тервел “ съставлява източната част от по-голям изследователски блок за петрол и природен газ " Бургас - надълбоко море”. В интервала 2002 - 2008 година там е било предоставено позволение за търсене и изследване на " Винтидж Петролеум Интернешънъл инк. “, който е провел стеснен размер проучвателни действия. В обсега на площта не е прокарван сондаж. Блокът е едва изучен и геоложките и геофизичните данни за него са мощно лимитирани, показва се още в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР