Да се осигурят пари за грипни ваксини за определени уязвими

...
Да се осигурят пари за грипни ваксини за определени уязвими
Коментари Харесай

Само в областните градове от грип боледуват до 1,6 млн. души всяка година

Да се обезпечат пари за грипни ваксини за избрани уязвими групи - това е главната цел на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година, която беше призната от държавното управление през днешния ден (9 януари).
Според показаната статистика, единствено в регионалните градове всяка година се разболяват от грип и респираторни болести към 1 400 000 до 1 600 000 души. Заболяванията от грип са съсредоточени главно в границите на 3 - 4 седмици. През тези седмици, междинната заболяемост за страната доближава до над 300 души на 10 000 население, което значи, че в интервала на зараза са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души.
Около 40 000 души умират прибързано от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 година, като доближава до 90% от смъртните случаи, най-вече при лица с съпътстващи болести.
При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от болесттите от грип. При хората в преклонна възраст имунизацията понижава тежкото протичане и затруднения до 60%, а смъртните случаи с 80%. Ваксинацията е изключително значима за хората с по-висок риск от съществени затруднения, в резултат на заболяване от грип, както и за хората, които живеят или се грижат за тях.
В България обаче малко хора се ваксинират против грип - едвам 2,4 души приблизително на 100 души, като статистиката е на база продадени ваксини, а не поставени.
Необходимите пари за осъществяването на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката ще бъдат обезпечавани от бюджета на здравното министерство. Финансирането на разноските за ваксини по програмата ще се прави от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като парите ще се дават от Министерството на здравеопазването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР